Foto: Daniel Pasmans

Loslopende leguaan in Lommel na een week nog niet gevonden: "Ofwel is hij dood, ofwel was het fake"

De leguaan die zou loslopen in de Lommelse Sahara is na een week nog altijd niet gevonden. De brandweerzone Noord-Limburg vroeg wandelaars om hen in te schakelen als ze de leguaan zouden tegenkomen, maar na een week zijn er nog altijd geen meldingen binnengekomen. "De kans is groot dat het fake was. Maar als het klopt, ziet het er niet goed uit voor de leguaan", zegt Dries Damiaens van Natuurhulpcentrum Opglabbeek.

De leguaan die vorige week werd gespot in de Lommelse Sahara, blijft voorlopig nog een mysterie. Vorig weekend hadden verschillende wandelaars gemeld aan de stad dat ze een grote leguaan hadden gezien in het natuurgebied. Wandelaars moesten alert zijn en de brandweer verwittigen als ze het dier zagen, maar na een week, heeft de brandweerzone Noord-Limburg nog geen meldingen binnengekregen.

De leguaan is dus nog altijd spoorloos. "Het is natuurlijk een heel groot natuurgebied en de afgelopen dagen zijn er niet veel mensen gaan wandelen door het wisselvallige weer", zegt Sanne Drees van Hulpverleningszone Noord-Limburg. "Maar het is heel vreemd. Ofwel is de leguaan dood, ofwel was het fake, maar wij kunnen niets bevestigen, noch ontkennen."

Echt of niet, dat is de vraag

Zit er wel degelijk een leguaan in het natuurgebied verscholen? Dries Damiaens van Natuurhulpcentrum Opglabbeek denkt van niet, maar ook hij kan niets met 100 procent zekerheid zeggen. 

"Het is echt een mysterie, maar wij twijfelen aan de echtheid. De foto van de leguaan lijkt eerder op een Galapagos leguaan, een hele zeldzame soort die zelfs in de dierentuinen niet snel te vinden is. Maar het is niet heel duidelijk, want we zien het niet zo heel goed. Dus het kan nog altijd echt zijn, maar wij twijfelen."

Als de leguaan echt is, zal hij geen 10 dagen kunnen overleven

Dries Damiaens van Natuurhulpcentrum Opglabbeek

Moest er wel echt een leguaan rondlopen in de Lommelse Sahara, is het niet zeker of het dier het natuurgebied nog levend zal verlaten. Zeker door de lage temperaturen en de nachtvorst is de overlevingskans klein.

"Het is een dier dat in warme streken leeft en het klimaat is niet optimaal geweest de afgelopen dagen. Het is nat en koud, dus geen goede omstandigheden voor een leguaan. Vooral 's nachts zal het dier het heel moeilijk krijgen. Het dier zal ook geen geschikt voedsel vinden. Daarom zal het verzwakken, ziek worden en kan het zelfs sterven. Als de leguaan echt is, zal hij geen 10 dagen kunnen overleven", zegt Damiaens.

Exotische dieren worden vaker ontdekt

Waar de leguaan (als hij echt is) vandaan komt, is nog steeds niet duidelijk. Vermoedelijk is hij ontsnapt of losgelaten. Het natuurhulpcentrum heeft zo al heel wat exotische dieren moeten opvangen.

De beermarter is een groot en agressief dier uit Azië
Foto: Natuurhulpcentrum Opglabbeek

"We hebben al heel vaak exotische dieren moeten ophalen, maar het zotste dat wij al hebben meegemaakt, was een Aziatische beermarter. Dat is een groot, agressief dier dat was toen ontsnapt. We hebben ook al te maken gekregen met giftige Texaanse ratelslangen die gedumpt waren met het terrarium erbij. Het kan echt alle kanten op." 

De Texaanse ratelslangen werden gedumpt met het terrarium erbij
Foto: Natuurhulpcentrum Opglabbeek

"Op dit moment hebben we in het Natuurhulpcentrum servals en caracals zitten. Dat zijn grote Afrikaanse dieren die op sociale media populair zijn, maar hier in België mag je die eigenlijk niet houden. Het zijn namelijk geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken."

De serval (links) en de caracal (rechts) worden momenteel vaker in beslag genomen omdat ze populair zijn op sociale media
Foto: Natuurhulpcentrum Opglabbeek

"Bezint eer ge begint"

Het is triest dat de leguaan - mocht hij echt zijn - waarschijnlijk niet zal overleven. Daarom benadrukt het Natuurhulpcentrum dat je altijd goed moet nadenken voor je een dier in huis neemt.

"Bezint eer ge begint. Als je een dier in huis neemt, moet je van 2 dingen zeker zijn: je kan het verzorgen en het kan niet ontsnappen. En natuurlijk is het ook niet de bedoeling dat mensen illegale dieren in huis zouden nemen. Moest je met de handen in het haar zitten over een dier, contacteer zeker het Natuurhulpcentrum zodat we een diervriendelijke oplossing kunnen zoeken. De dieren dumpen is echt wel het laatste en is gewoon crimineel", besluit Damiaens.

Twijfel je zelf of je een bepaald dier wel of niet mag houden, kan je kijken naar de zoogdieren positieflijst. Daar staan alle zoogdieren op die je in België mag houden. Ook voor reptielen bestaat er sinds 2019 zo'n lijst.

Meest gelezen