De Pauw reageert ook op de heisa over de tv-uitzending van 'Het proces dat niemand wou'.
Screenshot uit 'De tafel van Gert' op Play 4

Keert Bart De Pauw nog terug op tv? "Dat schip lijkt vertrokken, maar ik zou graag achter de schermen werken"

Televisiemaker Bart De Pauw denkt niet dat hij nog met zijn gezicht op tv zal komen, maar hoopt wel dat hij nog achter de schermen kan werken. Dat zegt hij in "De tafel van Gert" op Play 4. Daarin stelde hij ook dat de VRT oren had naar een programma waarin hij als pleger van grensoverschrijdend gedrag een bijdrage zou leveren aan het maatschappelijk debat.

Vooraf

VRT NWS heeft de voorbije maanden ook verschillende keren Bart De Pauw gecontacteerd met de vraag om een interview te geven. Hij wilde daar niet op ingaan.

Na 7 jaar doorbrak Bart De Pauw eind maart de stilte. In een Instagram-post reageerde hij voor het eerst in het openbaar op zijn veroordeling voor belaging en elektronische overlast. Vanavond was hij voor het eerst sinds zijn proces opnieuw te zien op televisie. Een uur lang mocht hij zijn kant van het verhaal brengen in een speciale editie van 'De tafel van Gert' op Play 4 en GoPlay.

De Pauw haalt tijdens het interview meermaals aan dat het proces voor hem nu volledig afgelopen is. "Ik zou graag willen verder gaan met mijn leven. Ik ben veroordeeld, ik heb mijn straf gekregen en ik zit ze uit. En ik zou graag willen dat de vrouwen ook verder kunnen met hun leven."

Hij reikt de betrokken vrouwen ook de hand voor een persoonlijk gesprek. "Ik ben niet meer de man van 7 jaar geleden, ook niet de man van 20 jaar geleden", klinkt het onder meer. Hij heeft spijt en voelt schaamte, zegt hij.Ā 

Wat heeft De Pauw de laatste 7 jaar gedaan? Niet veel, geeft hij toe. "Netflix." Al heeft hij ook wat proberen te werken. "Ik heb een film geschreven en een reeks gemaakt, maar ik krijg ze niet aan de man. Niemand wil zich engageren. Zodra mijn naam genoemd wordt, slaan de deuren dicht. We zijn in de privƩsector bezig, maar door het uitzenden van de documentaire ('Het proces dat niemand wou') zijn opnieuw afspraken afgesprongen."

Wat brengt de toekomst?

Een carriĆØre als tv-gezicht, zoals vroeger, lijkt voor Bart De Pauw geen optie meer in de toekomst. "Dat schip is vertrokken, denk ik. Maar ik heb wel nog wat ideeĆ«n. Ik zou graag achter de schermen ergens werken of mensen willen helpen achter de schermen."Ā 

De Pauw hoopt dan ook dat de stilte rond zijn persoon snel kan terugkeren. "Ik krijg sms'en en mails binnen met een enorme bloeddorstigheid. In columns doet men hetzelfde als wat men mij verwijt. Journalisten hebben een ongelofelijke vileine pen en gebruiken hun vrije meningsuiting als een license to kill. Maar als men niet meer over je schrijft, als je in de luwte zit, dan kan je ademen. Dan gaat het wel."

'Het proces dat niemand wou'

De Pauw heeft het ook over de heisa die ontstaan is naar aanleiding van de tv-uitzending op VRT CANVAS van 'Het proces dat niemand wou', een driedelige documentaire van Tess Uytterhoeven waarin acht betrokken vrouwen hun kant van het verhaal brengen over de zaak-De Pauw.

"Toen we in november te horen kregen dat VRT de documentaire zou uitzenden, hebben we een vriendelijke brief gestuurd naar Frederik Delaplace (de CEO van de VRT, red.) met daarin de vraag: Moet dat? Moet het proces na 7 jaar nog eens op televisie gevoerd worden?"Ā 

Ik kan als pleger van grensoverschrijdend gedrag misschien een bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat

Bart De Pauw

Na die brief waren er gesprekken tussen De Pauw en Delaplace. Tijdens die gesprekken heeft De Pauw aan de VRT-topman gezegd dat hij aan iets nieuws bezig was. "Iets wat het maatschappelijke debat op gang brengt. Wat heb ik niet gezien? Waar ben ik in de fout gegaan? Ik kan als pleger van grensoverschrijdend gedrag misschien een bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat."

Delaplace zou er volgens De Pauw voor open hebben gestaan zo'n programma uit te zenden op VRT. Opvallend, want de CEO van de VRT zei vorige maand het volgende in 'Terzake':Ā "Het zou bijzonder merkwaardig zijn dat de gedegeleerd bestuurder van de publieke omroep terug gaat samenwerken met iemand die kort geleden nog 13 miljoen euro schadevergoeding vroeg van dit huis."

Bekijk: "Opnieuw samenwerken met Bart De Pauw? Neen", zei de CEO van de VRT op 28 maart in 'Terzake':

Videospeler inladen...

Delaplace stelde volgens De Pauw wel twee voorwaarden: "Hij wilde een mea culpa, dat ik schuldinzicht zou tonen en dat ik mijn verontschuldigingen zou aanbieden. Ik heb hem gezegd dat dat er zeker inzat, dat ik daar klaar voor was. Ten tweede wilde hij dat 'de bagger naar de dames stopt'. Hij wilde dat daar ook iets over gezegd zou worden."

"Dan hebben ze gezegd: misschien kunnen we het dan voor de VRT doen. Ze hebben daar Tess Uytterhoeven proberen bij te betrekken, want Ricus Jansegers (Directeur Content bij VRT, red.) wilde nog steeds iets doen met 'Het proces dat niemand wou'."

De Pauw heeft naar eigen zeggen nooit gevraagd om de documentaire niet uit te zenden, maar wel om "onwaarheden" uit de documentaire te halen. Over wat die onwaarheden precies zijn, wil hij tijdens het interview niet uitweiden. "Ik wil het niet over het proces hebben. Daarvoor moet je het vonnis maar lezen."

Meest gelezen