Vlnr.: dr. Anne Lampaert , dr. Hugo Lauwers, dr. Barbara Geeroms, dr. Stefan Palmers, dr. Valérie Vergucht, dr. Annick De Craene, dr. Tessa Van Oostveldt
AZ Maria Middelares

Belgische primeur bij behandeling borstkanker in AZ Maria Middelares: "We markeren tumoren met magneet"

Het AZ Maria Middelares in Gent gebruikt een nieuw middel om borstkankers efficiënter te opereren: het Pintuitonzaadje. "Dat is een klein magnetisch zaadje dat voor de operatie bij een kankerpatiënt in de borst wordt geplaatst en dat heel precies aanduidt waar de tumor zit", vertelt radioloog Barbara Geeroms. AZ Maria Middelares is het eerste ziekenhuis in België dat dat type zaadje gebruikt.

Kwaadaardige tumoren in de borst die je niet kan voelen, werden in AZ Maria Middelares tot voor kort met een harpoentje gemarkeerd voor een operatie. "Onder echografische begeleiding plaatsten we een draad met een soort van anker doorheen de tumor", legt dr. Barbara Geeroms uit. Maar de diensten radiologie en borstchirurgie gaan voortaan aan de slag met een Pintuitonzaadje voor het opereren van borstkankers. "Het Pintuitonzaadje is een piepklein magneetje, zo groot als een rijstkorrel. Het heeft heel wat voordelen: het is aangenamer voor de patiënt, makkelijker voor de dokters, en het is goedkoper dan andere magnetische zaadjes."

Minder intimiderend dan vorige methode

"De harpoenmethode was ook efficiënt, maar het had wel een aantal nadelen", weet Geeroms. "De draad van die harpoen werd geplaatst op de dag van operatie. Dat was logistiek soms moeilijk voor ons en het gaf de patiënt extra stress. Die draad stak dan ook de hele dag uit de borst van de patiënt. Dat was geen mooi zicht en het was vaak zelfs intimiderend." Het Pintuitionzaadje is volgens de radioloog een pak aangenamer voor de patiënt, want die ziet en voelt het magneetje niet en het kan al geplaatst worden tot 100 dagen voor de operatie.

De borstchirurg heeft nu meer vrijheid en dat levert cosmetisch betere resultaten op

Dr. Barbara Geeroms, radioloog in AZ Maria Middelares en gespecialiseerd in borstradiologie

De borstchirurg kan dankzij het Pintuitionzaadje nauwkeuriger bepalen waar de tumor zit en achteraf ook makkelijk controleren of er genoeg weefsel werd weggenomen. Bovendien zal het cosmetisch resultaat beter zijn. "De positie van de harpoendraad bepaalde mee waar de chirurg moest snijden en in welke richting de operatie moest gebeuren",  vertelt Geeroms. "Met het Pintuitionzaadje daarentegen, is de chirurg vrij om de incisieplaats en de operatierichting te kiezen en dat levert mooiere resultaten op." Daarnaast hoeft de chirurg geen plastic operatiemateriaal te gebruiken. Dat moet bij andere magnetische zaadjes wel, maar is minder makkelijk in gebruik.

Vereenvoudigde procedure

Een ander voordeel van het Pintuitionzaadje is dat het kan gebruikt worden om de borsttumor te markeren al vóór de start van chemotherapie. "Door  chemotherapie kan een tumor zo sterk krimpen dat je hem op beeldvorming niet meer terugvindt. Vroeger werd daarom voor de aanvang van de chemotherapie een clip in de tumor geplaatst. Het restje van de tumor moest dan nog snel voor de operatie gemarkeerd worden met een draad. Dankzij het Pintuitionzaadje, dat we al 100 dagen op voorhand kunnen plaatsen, is slechts één procedure nodig", legt Geeroms uit. "Bovendien kan het ook gebruikt worden om lymfeklieren in de oksel te markeren."

"Ten slotte is het Pintuitionzaadje een stuk goedkoper dan andere magnetische zaadjes", zegt Geeroms nog. Omdat de zaadjes nog niet vergoed worden door het RIZIV, is dat een groot financieel voordeel voor de patiënt. AZ Maria Middelares voorziet zelf een financiële tussenkomst voor wie meer dan één zaadje nodig heeft (bijvoorbeeld als een tumor én een lymfeklier moeten gemarkeerd worden).

Meest gelezen