Jasper Jacobs

Belfius verhoogt als eerste grootbank de rente: vanaf 1 juli 0,9 procent op gewone spaarrekening  

Belfius verhoogt opnieuw als eerste grootbank de rente op de spaarrekeningen. Vanaf 1 juli gaat de rente van de gewone spaarrekening van 0,50 procent naar 0,90 procent. Op de spaarrekening met een hogere getrouwheidspremie gaat de rente van 0,80 procent naar 1,25 procent.

In december was Belfius al de eerste grootbank om de spaarrente op te trekken. Nu is de bank opnieuw de eerste grootbank in een tweede golf van renteverhogingen. 

Vanaf 1 juli verhoogt Belfius de basisrente en de getrouwheidspremie op de spaarrekeningen. De gewone spaarrekening levert dan in totaal 0,90 procent op; de Fidelity-rekening 1,25 procent.  De nieuwe tarieven gelden enkel voor geld dat vanaf dan wordt ingelegd.

De renteverhoging geen verrassing, want de voorbije weken hebben heel wat kleinere banken zoals MeDirect, NIBC en Santander hun rentevoeten verhoogd tot 2 procent. Ook Keytrade Bank laat vandaag weten dat het vanaf 12 juni de spaarrentes verhoogt: van 0,9 naar 1,4 procent (waarvan 0,5 procent getrouwheidspremie) op de Azur-rekeningen en naar 2,10 procent (waarvan 1,35 procent getrouwheidspremie) op de Fidelity-rekeningen. 

Politieke druk

Vanuit de politiek is er de afgelopen tijd heel wat druk gezet om de spaarrentes te verhogen. De regering dreigde er zelfs mee om de wettelijke minimumrente op te trekken als de banken niets zouden doen.

De banken krijgen zelf meer rente om hun geld te parkeren bij de ECB én ze krijgen meer rente-inkomsten door duurdere hypotheekleningen. De burger moet daar mee van kunnen profiteren, klonk het de afgelopen tijd steeds luider.

Alexia Bertrand, Staatssecretaris voor Consumentenbescherming (Open VLD), reageert dan ook positief op de renteverhoging van Belfius. "Ik ben blij dat vandaag een eerste grootbank de stap zette waardoor de concurrentie zal moeten reageren."

"Dit toont ook aan dat het niet nodig is onmiddellijk naar wettelijke initiatieven te grijpen: de concurrentie doet haar werk en zorgt er voor dat ons spaargeld meer zal opbrengen", besluit Bertrand.

Hetzelfde geluid is te horen bij minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). "Het is goed dat een eerste grootbank haar verantwoordelijkheid neemt", vindt hij. "Nu is het afwachten wat de komende tijd de andere banken doen. Het is belangrijk dat ook daar beweging in komt en dat de concurrentie speelt, anders is daarmee een probleem en zullen we die moeten onderzoeken."

Daarom heeft Van Peteghem naar eigen zeggen aan minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) gevraagd om alvast bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) te kijken op welke manier een onderzoek zou kunnen worden opgestart om de concurrentie te onderzoeken en verbeteren. Volgens Dermagne vertrekt er nog deze week een brief richting BMA. "We hebben met hen al een eerste verkennend gesprek gehad", klinkt het.

"Geen politieke druk"

Bij Belfius is dan weer te horen dat de politieke druk absoluut geen rol heeft gespeeld bij de beslissing om de rente verhogen. Sterker nog: de beslissing werd al drie weken geleden genomen, laat de bank weten. Maar omdat toen de hele discussie over de rente oplaaide én omdat er tegelijkertijd ophef was over Bpost, werd ze nog niet gecommuniceerd. 

“Als gereguleerde instelling en als instelling die gebaseerd is op het vertrouwen van haar klanten, kunnen wij het ons immers niet permitteren dat er een indruk zou kunnen ontstaan van politieke inmenging”, zegt directeur Olivier Onclin. Maar uiteindelijk zag de bank dat de tijd wel degelijk rijp was om de rente te verhogen, zoals ze vandaag naar buiten bracht.  

BEKIJK - De VRT NWS Live met onze financieel expert Steven Rombaut: Waarom wachten (groot)banken zo lang met het verhogen van spaarrente?

Videospeler inladen...

Meest gelezen