Nepalese berggids Kami Rita Sherpa
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Recordhouder aantal beklimmingen Mount Everest trekt tijdens "Everest day"-viering aan alarmbel: "Geen toekomst voor sherpa's in Nepal"

Kami Rita Sherpa, bijgenaamd "Everest Man", de man die vorige week voor de 28e keer de top van de Mount Everest bereikte, trekt aan de alarmbel. "Er is geen toekomst voor sherpa's in Nepal", zegt de man die dit weekend in de bloemetjes gezet werd voor "Everest Day", de dag waarop de eerste beklimming van de Mount Everest gevierd wordt. Hij vraagt de overheid om meer steun. Zijn oproep krijgt bijval van andere Nepalese berggidsen.

Op 29 mei 1953 veranderde het bergbeklimmen voorgoed. De Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Nepalese Tenzing Norgay Sherpa vergaarden toen wereldfaam door het "Dak van de Wereld" te bereiken. Ze waren de eerste mensen die erin slaagden om de Mount Everest in Nepal (8.849 meter hoog) te beklimmen. 

Een gebeurtenis die nog elk jaar gevierd wordt op 29 mei of "Everest Day". Naar aanleiding van de 70e verjaardag van die eerste beklimming opende Peter Hillary (zoon van Edmund), een nieuw toeristisch centrum in het dorp Khumjung waar zijn vader in 1961 een school oprichtte. 

In Namche Bazar, het grootste toeristische centrum op de route naar het basiskamp van de Everest, werd dan weer een gerenoveerd museum geopend in naam van Tenzing Norgay. Ook zijn zoon, Jamling Norgay Sherpa, was daarbij aanwezig.

Nabij de luchthaven Tenzing-Hillary in Lukla, die wordt gebruikt als vertrekpunt om het basiskamp van de Mount Everest te bereiken, werden vrijdag al twee standbeelden onthuld van de allereerste Everest-beklimmers.

BEKIJK - Nepal viert "Everest day":

Videospeler inladen...

Nepalese recordhouders vragen steun aan de overheid

De beste Nepalese bergbeklimmers, waaronder Kami Rita Sherpa, bijgenaamd "Everest Man" die vorige week voor de 28e keer de top bereikte, werden dit weekend geëerd voor "Everest Day".

In een interview met persagentschap Reuters klonk Kami Rita echter weinig enthousiast over zijn leven als berggids. "Er is geen toekomst in Nepal", aldus Kami Rita Sherpa die aangeeft dat hij van plan is nog één of twee jaar te klimmen en daarna naar de Verenigde Staten te willen emigreren.

Kami Rita Sherpa is dankbaar dat hij geld kan verdienen als gids en zo zijn kinderen naar school kan sturen, maar benadrukt dat hij zelfs als recordhouder niet veel overhoudt aan zijn levensgevaarlijke tochten. Toeristen betalen grote sommen voor de beklimmingen, maar het merendeel daarvan gaat naar de overheid.

Kami Rita op de top van de Mount Everest in 2019
AFP or licensors

Ook Sanu Sherpa, de enige man die tweemaal de 14 hoogste toppen ter wereld heeft beklommen, werd dit weekend in de bloemetjes gezet. En ook hij riep de overheid op om Nepalese gidsen beter te steunen. "De regering heeft niet veel gedaan voor de sherpa's", benadrukt hij.

"Ik denk dat het van grote hulp zou zijn en we zouden blij zijn als de regering de kinderen van de klimmers die op de bergen zijn gestorven, zou helpen met onderwijs," vertelt hij in een interview met persagentschap AFP.

AFP or licensors

Dodelijk klimseizoen

Bergbeklimmen is en blijft een gevaarlijke stiel. In de afgelopen zeven decennia hebben meer dan 6.000 klimmers de hoogste berg ter wereld beklommen, volgens de Himalayan Database website, en meer dan 300 klimmers zijn in die tijd omgekomen.

Het huidige klimseizoen is ondertussen zo goed als afgelopen, maar bleek opnieuw een uiterst dodelijk seizoen te zijn voor mensen die de Everest beklommen. Al 12 klimmers kwamen om het leven, onder wie 5 Nepalezen en er zijn nog vijf mensen vermist. 

Meest gelezen