AFP or licensors

Nieuwe Nigeriaanse president schaft oliesubsidies af: "Kosten voor overheid te hoog"

De kersverse Nigeriaanse president Bola Tinubu schaft de staatssubsidies op olie af. Dat heeft hij aangekondigd tijdens de plechtigheid voor zijn inauguratie in de hoofdstad Abuja. De oliesubsidies bestaan al sinds de jaren 70, maar nemen een grote hap uit het overheidsbudget. Volgens Bola Tinubu kan het geld beter aan andere dingen worden gespendeerd.

De nieuwe president wil de oliesubsidies geleidelijk afschaffen. "De subsidie ​​kan de alsmaar stijgende kosten niet langer rechtvaardigen, ook al omdat de overheidsmiddelen opdrogen", zei hij tijdens zijn toespraak. Nog volgens Bola Tinubu komen de subsidies ook de rijken meer ten goede dan de armen. 

"We zullen de vrijgekomen middelen investeren in openbare infrastructuur, in onderwijs, in gezondheidszorg en in banen", aldus de nieuwe president. "Dat zal het leven van miljoenen Nigerianen beter maken."

De vorige Nigeriaanse regering kondigde in 2021 aan dat de oliesubsidies zouden worden stopgezet. In de plaats zou er een goedkope lening voor de armen komen van 5.000 naira (10 euro) per persoon. Maar die maatregel is tot nu toe dode letter gebleven.

Onhoudbare subsidies

Al sinds de jaren 70 keert de Nigeriaanse regering oliesubsidies uit om de olieprijs voor de bevolking betaalbaar te houden.

Nochtans produceert Nigeria zelf olie. Maar omdat het land niet genoeg raffinagecapaciteit heeft om in de eigen behoefte te voorzien, moet het - duurdere - olie uit het buitenland aankopen. Die olie kan de overheid tegen een - lagere - vaste prijs op de lokale markt brengen dankzij oliesubsidies. Maar het mechanisme weegt alsmaar zwaarder op de openbare financiën van het land en lijkt dus onhoudbaar.

Kan de nieuwe president Nigeria uit de crisis halen?

De 71-jarige Bola Tinubu won in februari de presidentsverkiezingen en volgt zijn partijgenoot Muhammadu Buhari op, die er twee ambtstermijnen heeft op zitten. Buhari is er niet in geslaagd de economie van het land met de grootste bevolking van Afrika er weer bovenop te helpen. 

De inflatie in Nigeria stond vorige maand op 22,04 procent en zowat een derde van de Nigeriaanse bevolking is werkloos. 

Tinubu staat onder grote druk om de crisis in het land eindelijk eens aan te pakken. Nochtans wordt ook hij beschouwd als iemand van de oude politieke garde, en zijn naam is al in verband gebracht met corruptie.

In zijn toespraak vandaag zei Tinubu dat hij een economisch plan voor zijn land gaat uitwerken. Hij zei ook dat de intrestvoeten in Nigeria nu te hoog zijn.

Meest gelezen