Videospeler inladen...

De stad van morgen: hoe kunnen we op een leefbare manier blijven wonen in onze steden?

Na decennia van lintbebouwing en verkavelingskoorts is ons landschap hopeloos versnipperd, en ook onze steden raken stilaan verzadigd. Hoe moet het verder? Hoe kunnen we onze steden zodanig organiseren dat we er op een leefbare manier kunnen wonen, werken en ons verplaatsen, en dat met nog veel meer mensen dan vandaag? VRT NWS-journalist Riadh Bahri vraagt het aan architecten, stedenbouwkundigen en andere denkers en doeners in binnen- en buitenland. Vandaag deel 1: Anders wonen.

Het Ruimterapport van het Departement Omgeving bevestigt wat experts, zoals onze Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck, al veel langer zeggen: om ons totaal versnipperde Vlaamse landschap opnieuw kwalitatiever te maken, moeten we onze collectieve verkavelingsdroom opbergen. Dat we ons ruimtelijk beleid radicaal moeten omgooien, daar is zowat iedereen het intussen over eens, maar de vraag hoe we die broodnodige omslag zullen realiseren, is daarmee nog niet beantwoord.

Dat comfortabel wonen zonder eigen voortuin, tuin, garage, oprit, veranda… mogelijk is, bewijzen ze al bijna honderd jaar in de grootste stad van Zwitserland, Zürich. De vastgoedprijzen swingen er zodanig de pan uit, dat heel wat inwoners er zich verenigen in zogenoemde Baugenossenschaften of wooncoöperatieven.

Appartementen binnen die coöperatieven zijn er in alle soorten en maten. Maar wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze enerzijds een pak goedkoper zijn dan de reguliere huurmarkt, en anderzijds door hun vele voorzieningen op een veel intelligentere manier gebruik maken van de beperkte beschikbare ruimte. Het contrast met de Vlaamse verkaveling kan met andere woorden niet groter zijn.

Gelukkig ziet het er dus naar uit dat die vaak troosteloze suburbs er in de stad van morgen wel eens helemaal anders zouden kunnen uitzien…

Bekijk hieronder de eerste aflevering van de driedelige reeks "De stad van morgen": Anders wonen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen