Videospeler inladen...

Michel vrijt N-VA op, maar Vlaams-nationalisten gaan voorlopig niet in op de avances

In het federaal parlement is een "gedachtewisseling" gehouden over de gewijzigde samenstelling van de regering. Premier Charles Michel (MR) moet voor zijn minderheidskabinet op zoek naar gedoogsteun en kijkt daarvoor in de richting van zijn voormalige partner N-VA. Maar N-VA-fractieleider Peter De Roover wil eerst dat "de mist" rond het regeerproject voor de komende maanden optrekt en zet zo druk op Michel. De oppositiepartijen hebben intussen een vertrouwensstemming over de gewijzigde regeringsploeg gevraagd.

Premier Michel gaf toe dat de huidige situatie - waarbij hij aan het hoofd staat van een minderheidsregering nu de N-VA geen deel meer uitmaakt van de meerderheid - moeilijk is. "De prerogatieven van deze regering zijn beperkt, we moeten voorzichtig handelen."

De regering-Michel II vertegenwoordigt namelijk maar een derde van het parlement. De premier moet dus de komende maanden telkens steun vinden bij de oppositie voor belangrijke dossiers zoals bijvoorbeeld de begroting. En hij kijkt daarvoor duidelijk in de richting van de N-VA. "Ik wil de N-VA bedanken voor de 4 laatste jaren, ik assumeer de economische en sociale resultaten." Hoongelach steeg op vanuit sommige oppositiebanken.

Hoe dan ook zal de premier gedoogsteun moeten zien te vinden bij de oppositie. "Een voorzichtige en verantwoordelijke regering die samenwerkt met een actief en geëngageerd parlement kan ervoor zorgen dat de belangen van de burgers verdedigd worden", omschreef Michel het.

Het vertrouwen vragen aan het parlement, wil de regeringsleider niet doen. De oppositie kan natuurlijk wel een motie van wantrouwen indienen. Maar dan dreigt lange instabiliteit, waarschuwde Michel. "Diezelfde partijen die zeggen geen vervroegde verkiezingen te willen, pushen me sinds enkele uren en dagen tot daden die zouden leiden tot ofwel maandenlang immobilisme ofwel vervroegde verkiezingen."

Intussen is een motie goedgekeurd waarin de links-socialistische oppositiepartijen de regering vragen om een vertrouwensstemming te laten plaatsvinden. Dat gebeurde met steun van de N-VA.

(lees verder onder tweet en video)

Videospeler inladen...

De overspel-metafoor van de N-VA

N-VA-fractieleider Peter De Roover was alvast niet overtuigd door de tussenkomst van premier Michel. 'Dit was geen regeerverklaring, niet naar vorm noch naar inhoud. Het blijft een flou artistique. Daarover moet snel duidelijkheid komen." Eerder had De Roover een overspel-metafoor uit zijn mouw geschud om de politieke situatie volgens zijn partij te beschrijven. "De geboorte van de nieuwe regering is het gevolg van een wild en onbesuisd vreemdgaan. U hebt aan partnerruil gedaan ten koste van uw trouwste bondgenoot", klonk het. 

Volgens de N-VA is er dus wel degelijk sprake van een nieuwe regering en moet het project van die minderheidsregering worden voorgesteld aan de Kamer. "Dat de plannen van de nieuwe regering voor dit parlement onbekend zijn, is onaanvaardbaar. Wij willen weten welk project we al dan niet steunen of bekampen", aldus Peter De Roover. "U kan moeilijk verwachten dat de bedrogen echtgenote daags na de onenightstand voor het ontbijt zorgt."

"Een regering die zich niet durft voor te stellen aan het parlement, uit angst geconfronteerd te worden met het feit dat wellicht slechts een derde van de parlementsleden het project steunt, dat is manifest de verkeerde kant van de geschiedenis", verklaarde de N-VA-fractieleider. Een allusie op de uitspraak van premier Michel die bij de goedkeuring van het VN-migratiepact in Marrakech verklaarde met België aan de juiste kant van de geschiedenis te willen staan.

"Een felle Peter De Roover", analyseert politiek journalist Wouter Verschelden in "Villa Politica". "Maar als je goed oplet, dan hoor je dat De Roover ten gronde de deur niet dichtdoet voor steun aan dat minderheidskabinet." Al is het volgens Verschelden ook duidelijk dat de N-VA voorlopig niet ingaat op de "avances" van premier Michel.

(lees verder onder tweet en video)

Videospeler inladen...

CD&V: "Hoop dat N-VA niet verwerpt wat ze gisteren verdedigde"

Regeringspartij CD&V wil dat de oranje-blauwe minderheidscoalitie verder kan "besturen in overleg en samenspraak met het parlement". Dat zei fractieleider Servais Verherstraeten. "Het parlement heeft hier een unieke kans om meer te wegen op de politieke besluitvorming."

Verherstraeten richtte zich daarbij tot ex-coalitiepartner N-VA. "Onze fractie blijft steunen wat de regering in haar toenmalige samenstelling in de zomer (onder meer wat betreft de arbeidsdeal, nvdr.) heeft beslist. Ik hoop dat de N-VA-fractie dat ook zal doen: woord houden en niet verwerpen wat ze gisteren verdedigde."

Net als zijn collega's van CD&V en MR pleitte Open VLD-fractieleider Patrick Dewael ervoor dat de minderheidsregering van Charles Michel op zoek gaat naar meerderheden in het parlement. Vervroegde verkiezingen zouden het land in immobilisme storten, zei hij. "Ik denk dat we de komende weken en maanden nog een aantal katten hebben te geselen", zei Dewael, verwijzend naar dossiers als de brexit, het mogelijke stroomtekort en de arbeidsdeal.

"Dit is niet het moment om de handdoek in de ring te gooien. Wel het moment om verantwoordelijkheid op te nemen. Niet enkel door resterende regeringspartijen, maar door alle democratische fracties in dit huis." Dewael brak een lans voor een minderheidsregering "met een duidelijk kompas": het regeerakkoord en de hervormingen die al in de steigers stonden. "We pleiten ervoor dat al deze elementen zo onverkort mogelijk zouden kunnen worden uitgevoerd."

"De sloophamer van de PS"

Dat Charles Michel met zijn twee resterende coalitiepartners vooral bij de N-VA gedoogsteun zal moeten zoeken en bijvoorbeeld niet bij de grote fractie van de Franstalige socialisten, bleek uit de tussenkomst van PS-fractieleider Ahmed Laaouej. "Uw manier van aan politiek doen, is onverantwoord", zei hij tot premier Michel. "We stellen vast dat u verder met de N-VA blijft onderhandelen, de partij die u doet dansen op haar muziek. Er is dus geen breuk met uw antisociale politiek. Wij verkiezen een regering van lopende zaken boven een regering die alleen maar zorgt voor sociale achteruitgang."

"Dit was een kwartier de sloophamer van de PS", omschrijft politiek journalist Wouter Verschelden in "Villa politica" de tussenkomst van de Franstalige socialist Laaouej. "Voor wie nog enige illusie zou hebben of de premier steun moet gaan zoeken bij de Franstalige socialisten, dan is die weggenomen. Ik denk dat Michel dat ook wel wist." In dat licht was het ook interessant te zien dat de tussenkomst van MR-fractieleider David Clarinval geen verbale prikken bevatte naar de N-VA. 

Filip Dewinter van Vlaams Belang sprak dan weer van een "halve staatsgreep" door de premier om de huidige politieke situatie van de minderheidsregering te beschrijven. Dewinter liet daarbij echter per abuis de naam Louis Michel vallen, de vader van premier Charles Michel. Premier Michel reageerde geamuseerd op de generatie-verwisseling.

Videospeler inladen...

Bekijk hier de live-interventie in "Het Journaal" door VRT-journaliste Ihsane Chioua Lekhli:

Videospeler inladen...

Meest gelezen