Videospeler inladen...

Rousseau (SP.A) over eindverslag "snuffelronde": "Ligt op tafel van premier Wilmès (MR), zij moet volgende stap zetten"

SP.A-voorzitter Conner Rousseau en zijn PS-collega Paul Magnette, hebben aan premier Sophie Wilmès (MR) het verslag afgegeven van hun verkennende gespreksronde met 10 partijen. Ze concluderen dat de partijen het op verschillende vlakken eens zijn. Ze vinden dat premier Wilmès nu best de leiding over de regeringsgesprekken neemt. De premier heeft die uitnodiging nog niet aanvaard omdat de situatie op dit moment nog niet ver genoeg is gevorderd, hoort onze redactie. Rousseau houdt vol dat het eindverslag af is en dat Wilmès nu de volgende stap moet zetten.

Conner Rousseau (SP.A) en Paul Magnette (PS) brachten vandaag verslag uit over hun “snuffelronde” met 10 partijen. De voorzitters hebben dat verslag mondeling toegelicht aan de partijvoorzitters, en zaten samen met premier Wilmès. Zij is volgens hen de meest aangewezen persoon om nu de gesprekken over een nieuwe federale regering te leiden. 

Wilmès was namelijk de laatste formateur toen de coronacrisis uitbrak, en kan die draad nu weer oppikken, klinkt het. Bovendien zou ze op die manier meer kans maken om premier te blijven van de nieuwe ploeg. Dat zou dan weer de voorzitter van haar partij, Georges-Louis Bouchez, kunnen sussen. 

Ook Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert en N-VA-fractieleider Peter De Roover gaven eerder aan dat Wilmès best aan zet komt. De Roover zou dan wel de minister-presidenten Jan Jambon (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) willen betrekken. 

"Ronde eindigt op sisser"

Maar de premier wil op dit moment de formatiegesprekken nog niet in handen nemen, omdat de situatie nog onvoldoende is gevorderd, hoort onze redactie. De twee socialistische voorzitters zouden niet genoeg garanties bieden om haar opdracht te kunnen laten slagen. Ze vraagt dan ook dat ze het rapport nog grondiger uitwerken. 

Eigenlijk zegt Wilmès op die manier: het stelt niet veel voor, jullie verslag

Johny Vansevenant, Wetstraatwatcher voor VRT NWS

Op Twitter schrijven Rousseau en Magnette dat het verslag aan de premier hun "eindverslag" is. Dat betekent dus dat zij niet verder gaan. "Maar op die manier eindigt dit toch een beetje op een sisser", stelt Wetstraatwatcher Johny Vansevenant vast. "Eigenlijk zegt Wilmès: het stelt niet veel voor, jullie verslag."

"Er is maar één persoon die kan en aangewezen is om de volgende stap te initiëren", houdt Conner Rousseau vol in "Terzake". Hij zegt dat Magnette en hij "helemaal geen vraag hebben gekregen om verder te onderzoeken" en dat premier Wilmès hen niet heeft laten weten dat hun verslag onduidelijk zou zijn. "Als er een eindverslag is, is dat eindig. Waarom zouden wij voortdoen?"

Over de inhoud van het verslag houdt Rousseau de kiezen op elkaar. "U begrijpt dat discretie belangrijk als dit enige kans van slagen heeft." 

"Zal Wilmès durven?"

Het lijkt nu aan Wilmès om een verklaring af te leggen. Zij is rond 16 uur aangekomen voor haar wekelijkse gesprek bij de koning. Omdat de regering-Wilmès nog steeds aan zet is, kan die formeel geen zogenoemde "formateur" of "informateur" aanstellen om de formatiegesprekken te leiden.  

"Zal Wilmès durven? Dat is de vraag voor de komende dagen", zegt Vansevenant. Politicoloog Carl Devos (UGent) vindt dan weer dat de formatie stilaan lijkt op het WK "hete aardappel doorschuiven". 

Bekijk hier de toelichting van Wetstraatjournalist Bart Verhulst in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Conner Rousseau in "Terzake" (en lees voort onder de video): 

Videospeler inladen...

Hoe staat het nu met die federale regeringsonderhandeling? 

Op dit moment hebben we een minderheidsregering met Open VLD, CD&V en MR, onder leiding van premier Sophie Wilmès (MR). Die minderheidsregering kwam er om de coronacrisis aan te pakken, en zal dus ook de geschiedenisboeken ingaan als “coronaregering”. 

Nu de acute aanpak van de crisis is gebeurd, willen de meeste partijen ten laatste tegen september een nieuwe regering op de been brengen, deze keer met een meerderheid in het parlement. Die volwaardige regering moet dan het “relancebeleid” na de crisis uitwerken. 

Exact een maand geleden begonnen de voorzitters van de socialistische partijen, Conner Rousseau (SP.A) en Paul Magnette (PS), een verkennende gespreksronde met alle partijen behalve Vlaams Belang en PVDA. 

Die is sinds vorige week afgelopen, maar op vraag van Wilmès komen de socialisten nu pas met hun verslag. De premier wilde eerst nog de laatste vergadering over steunmaatregelen - vorige week vrijdag - afhandelen. De socialisten schuiven haar nu ook naar voren als de logische keuze om de formatiegesprekken over te nemen. 

Wie met wie

386 dagen na de verkiezingen blijft de hamvraag of de N-VA en de PS samen een nieuwe federale regering kunnen vormen. "Wie met wie blijft vanaf de eerste dag de basisvraag, en dat zal zo blijven", zegt Vansevenant.

Meestal is er sprake van "paars-groen" (zonder N-VA, met de groenen), of "paars-geel" (met N-VA en de PS). "Maar er was op een bepaald moment zelfs sprake van een Oostenrijkse coalitie, met de groenen én de N-VA", weet de Wetstraatwatcher. Inhoudelijk zou er dan weer enige eensgezindheid geweest zijn om de belastingen op arbeid te verlagen. 

Meest gelezen