Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Liveblog: Britse premier Boris Johnson naar intensieve zorg overgebracht, coronaregels (licht) bijgesteld

De Britse premier Boris Johnson is overgebracht naar de intensieve zorg. Johnson, die een tiental dagen geleden positief testte op het nieuwe coronavirus, ligt sinds gisteravond in het ziekenhuis omdat de symptomen blijven aanhouden. In ons land heeft het federaal crisiscentrum intussen enkele coronarichtlijnen bijgesteld. Lees hier alle updates over het coronavirus in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Britse premier Johnson overgebracht naar intensieve zorg

De Britse premier Boris Johnson (55) is overgebracht naar intensieve zorg. Johnson testte een tiental dagen geleden positief op het nieuwe coronavirus. Gisteren werd hij opgenomen in het ziekenhuis, omdat de symptomen zoals koorts bleven aanhouden. Zijn toestand is deze namiddag verder achteruit gegaan, en nu is Johnson overgebracht naar de afdeling intensieve zorg. Hij zou wel nog bij bewustzijn zijn. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zal Johnson als regeringsleider vervangen waar nodig. Raab heeft beloofd het regeringsbeleid om het coronavirus te verslaan voort te zetten. 

Videospeler inladen...

Aanpassing van de coronaregels: Gezinnen met kinderen tot 5 jaar mogen wel met auto naar bos

Tot nog toe was het onder de geldende coronamaatregelen niet toegelaten om de auto te nemen voor recreatieve activiteiten iets verder uit de buurt van je eigen huis, lees: eens naar het bos gaan.

Die regel wordt nu aangepast. Gezinnen met kinderen jonger dan en gelijk aan 5 jaar mogen voortaan wel de auto nemen om zich te verplaatsen voor recreatieve activiteiten. Ook personen met een beperkte mobiliteit, zoals ouderen en zwangere vrouwen, mogen de wagen nemen. Dat laat het federaal crisiscentrum weten, in de richtlijnen voor de politie en de bevolking.

Zo kunnen mensen die in een stad wonen met kleine kinderen toch even de auto nemen naar een park of bos om te gaan wandelen, luidt de redenering. Het is nog altijd niet de bedoeling om op die manier naar zee of de Ardennen te rijden, hoewel dat niet expliciet staat neergeschreven.

Lees het volledige artikel:

Het lijkt me niet waarschijnlijk dat we over twee weken al zo vlot gedaald zullen zijn om dan veilig de greep te lossen. Maar het zal sowieso stapsgewijs gebeuren. Alles tegelijk lossen lijkt me epidemiologische zelfmoord

Dokter Erika Vlieghe, voorzitter van expertengroep voor exitstrategie coronaregels
Videospeler inladen...

Moet besmet personeel van woonzorgcentra dat geen symptomen heeft blijven werken of niet?

Vanaf deze week worden 20.000 testkits verspreid over de woonzorgcentra, om de verspreiding van het coronavirus wat beter in kaart te brengen. De grote vraag is dan: wat als blijkt dat personeelsleden die geen ziektesymptomen hebben toch positief testen en dus anderen kunnen besmetten. Dat zou namelijk een impact hebben op het beschikbare personeel. 

Volgens professor huisartsengeneeskunde Jan De Lepeleire is er geen andere keuze dan die mensen uit het werkveld te halen. "Dan zullen we zien hoeveel mensen we te kort hebben om de zorg te leveren, in een sector waar al heel wat mensen zijn uitgevallen", zei hij in "Terzake". 

Videospeler inladen...

Minister van Financiën De Croo: "Zou dwaas zijn om vandaag de deur dicht te doen voor coronabonds"

Morgen bespreken de ministers van Financiën van de Eurozone wat de Eurozone financieel kan doen voor de lidstaten die economisch zwaar lijden door de coronacrisis. Een van de ideeën zijn "coronabonds", waarbij de landen gezamenlijk via obligaties schuld aangaan en die ook gezamenlijk aflossen. Italië heeft daarvoor al gepleit, maar onder meer Nederland is tegen.

Volgens Belgisch minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) kan de situatie vandaag zonder zo'n systeem van coronabonds aangepakt worden. "Maar op een bepaald moment gaan we een soort heropstartplan moeten hebben voor de Europese economie. Afhankelijk van hoe diep we moeten zijn gaan, kunnen coronabonds een oplossing zijn."

Volgens De Croo zijn sommige landen zich momenteel aan het verliezen in een "ideologische discussie, de klassieke breuklijn tussen noord en zuid in Europa". "Het zou dwaas zijn om vandaag vanuit een soort ideologische stellingenoorlog de deur dicht te doen voor coronabonds. Maar voor de noden van nu is het niet nodig."

Bekijk het interview met minister Alexander De Croo in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Dwars door België: Impressies van het land in stilstand tijdens de coronacrisis

Onze ploeg van "Het Journaal" rijdt de komende twee weken van De Panne aan zee naar het Signal de Botrange in de Ardennen. Op dag een reist onze ploeg van De Panne over Houthulst en Diksmuide naar Roeselare. Tijdens de paasvakantie lokt de kust normaal meer dan een miljoen dagtoeristen, maar het straatbeeld ziet er vandaag helemaal anders uit door de coronamaatregelen.

Bekijk de beelden van maandag 6 april hier:

Staatsschuld is in maart met 10,189 miljard euro toegenomen tot 414,657 miljard euro

De schuld van de federale staat is in maart met 10,189 miljard euro toegenomen, tot 414,657 miljard euro. Dat meldt de FOD Financiën, Algemene Administratie van de Thesaurie maandag. Het netto te financieren saldo van maart bedroeg 8,206 miljard euro. De thesaurie wijst erop dat de schuld belangrijke seizoenseffecten ondergaat.

Volgens Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld, moet de invloed van de coronacrisis op de staatsschuld nog niet te hoog ingeschat worden in maart, maar zullen de effecten in april en mei wel duidelijk merkbaar worden. Door het uitstel van betalingen en belastingen dat toegekend werd, zullen inkomsten tijdelijk wegvallen. "Maar uitstel is geen afstel, in principe zou dit dan nadien gerecupereerd moeten worden", aldus Deboutte. Aan de uitgavenkant staat er wel een toename van de werkloosheidsuitkeringen.

Om de impact van de komende weken op te vangen heeft de staat vorige week in een keer 8 miljard euro geleend. Dat gebeurde aan nagenoeg een nulrente. "Die lening heeft ons geen geld gekost, en op korte termijn zijn we nu goed voorbereid. Daarna kunnen we nog andere maatregelen nemen", aldus Deboutte. "Maar om een precies scenario voor de komende maanden te kennen is het nog te vroeg."

Anonieme schenker geeft 80 tablets aan AZ Delta in Roeselare

Een anonieme schenker heeft maar liefst 80 tablets geschonken aan het AZ Delta. Samen goed voor zo’n 10.000 euro. Bij het AZ Delta werden ze naar eigen zeggen "stil van dat genereuze bod".

De wens van de schenker is dat de tablets gebruikt worden door patiënten om vlotter contact te kunnen hebben met het thuisfront. Voorheen hadden ze bij AZ Delta slechts 1 of 2 tablets per afdeling. Daardoor was het soms wachten voor patiënten op hun beurt. Dat zal nu haast niet meer het geval zijn.

Frankrijk kent opnieuw een grotere stijging qua aantal doden

In Frankrijk zijn er de voorbije 24 uur opnieuw 833 doden bijgekomen door het nieuwe coronavirus. Iets meer dan 600 patiënten stierven in de ziekenhuizen, de rest in rusthuizen. Het gaat om een grotere stijging van de dodentol dan de dagen voordien. In totaal zijn in Frankrijk nu al 8.911 mensen gestorven door de corona-epidemie.

Exitstrategie: wanneer is in België de tijd rijp om coronamaatregelen te versoepelen?

In Denemarken en Oostenrijk wordt een voorzichtig begin gemaakt met het versoepelen van de strenge coronamaatregelen die de landen tot een stilstand hadden gebracht. Om dat voorbeeld te kunnen volgen in ons land is het nog wat te vroeg zegt epidemioloog Pierre Van Damme in "De wereld vandaag". 

Lees het artikel: 

Symbolische kaap van 10.000 coronadoden overschreden in de VS

Zoals verwacht is het dodental door het coronavirus nu boven de 10.000 gekomen. Gouverneur Andrew Cuomo van New York zegt dat de maximale capaciteit van de gezondheidszorg in zijn staat bereikt is en wil een hospitaalschip van de marine inschakelen. Toch lijkt het aantal nieuwe hospitalisaties in New York te verminderen.

Lees meer in dit artikel:

Wat is groepsimmuniteit? Viroloog Pierre Van Damme legt het uit

In het Verenigd Koninkrijk wilde men corona bestrijden via "groepsimmuniteit": zodra genoeg mensen besmet zijn, zou niemand nog ziek worden, ook niet wie nog niet besmet raakte. Maar hoe werkt dat precies? En waarom zijn ze er in het VK dan toch van afgestapt? Vaccinoloog Pierre Van Damme aan het woord.

Het aantal kilometers dat auto’s én vrachtwagens afleggen, blijft dalen door coronacrisis

Dat er minder vrachtwagens en auto’s op de weg zijn en er nog nauwelijks files staan, dat weten we intussen allemaal. Nu zijn er voor het eerst echter ook officiële cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum. Dat berekende hoeveel kilometers alle voertuigen op de snelwegen dagelijks afleggen sinds het begin van de coronacrisis. Het verschil met de periode voor corona is ronduit spectaculair.

Lees het artikel:

Meest gelezen