Videospeler inladen...

Theo Francken (N-VA) na terugkeer kinderen IS-strijders: "Promostunt voor kandidatuur van Reynders voor Europese topjob"

Theo Francken (N-VA) suggereert dat de operatie om 6 Belgische kinderen van IS-strijders terug te halen, vooral bedoeld was om minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) "internationaal goede punten te laten scoren". Dat heeft hij gezegd in "De zevende dag". Reynders is kandidaat om secretaris-generaal te worden bij de Raad van Europa. De stemming daarover vindt eind juni plaats.

Theo Francken legde in "De zevende dag" nog eens zijn kritiek op tafel over de terugkeer van IS-kinderen. Zo maakt hij zich zorgen dat, als er nog ouders zijn, zij via gezinshereniging hun terugkeer zouden proberen af te dwingen. "Dat is een enorm juridisch risico." Francken roept dan ook op om heel voorzichtig te zijn.

Bovendien ergert hij zich aan de timing van de recente operatie, waarbij 6 Belgische kinderen werden teruggehaald uit Syrië. "Men doet dit nu 3 weken na de verkiezingen. Waarom heeft men dat niet voordien gedaan? Men doet dit nu 1 week voor er een belangrijke stemming is - mijnheer Reynders wil directeur worden van de Europese Raad (de stemming vindt plaats tussen 24 en 28 juni, red.). Hij wil internationaal goede punten scoren."

Francken vindt de manier van communiceren zelfs gevaarlijk. "Ik heb als staatssecretaris duizenden mensen gered uit Syrië, maar ik heb dat nooit in de media gebracht voor die operatie beëindigd was. Dat is niet alleen gevaarlijk voor die mensen, maar ook voor onze militairen die hun leven riskeren om dat tot een goed einde te brengen."

Reynders wil internationaal goede punten scoren

Theo Francken (N-VA)

"Dus ik ben bijzonder misnoegd over de manier waarop de Belgische regering dit heeft aangepakt als promostunt, om de kandidatuur van Reynders in de verf te zetten. Dat is gewoon gevaarlijk, dat is zeer risicovol en ze hebben daar een zeer grote fout gemaakt."

"Verrast door vraag"

Didier Reynders wil niet reageren. Hij wijst er wel op dat dit een regeringsbeslissing was en dat ook Frankrijk en Nederland al kinderen terughaalden, zonder kandidaturen voor topjobs.

VUB-professor Gerrit Loots en Child Focus-directeur Heidi De Pauw, die betrokken waren bij de operatie, hebben wel gereageerd in "De zevende dag". "De missie van professor Loots was al langer gepland", legt De Pauw uit. "Voor de diplomatieke delegatie was dat natuurlijk een window of opportunity (een uitgelezen kans, red.), wetende dat psychologen en dokters ter plaatse waren indien er een repatriëring zou mogelijk zijn."

Loots zegt dat hij verrast was door de vraag van de diplomaten, maar dat hij en zijn team "met veel plezier" psychologische ondersteuning hebben geboden aan de kinderen in kwestie. Dat Reynders er nog voor het einde van de operatie over communiceerde, "heeft niks teweeggebracht", zegt professor Loots. "Wij waren daar, wij konden het allemaal opvolgen."

Bekijk hier ook het gesprek met Loots en De Pauw in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen