ISOPIX

150 arrestaties voor rellen na Black Lives Matter-betoging, politici noemen massaprotest "nefast voor virusverspreiding"

In Brussel vond vandaag een Black Lives Matter-betoging plaats tegen racisme en politiegeweld. Volgens de politie waren er 10.000 mensen aanwezig. Het protest verliep vreedzaam, maar nadien kwam het tot relletjes op verschillende plaatsen, waaronder de Naamsepoort. Enkele winkels werden geplunderd. Verschillende politici veroordelen intussen het massaprotest: "Dit is nefast voor de verspreiding van het virus". Volg alles in onderstaande liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Politici veroordelen massabijeenkomst van 10.000 betogers in Brussel: “Nefast voor verspreiding van het coronavirus"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) noemt het massaprotest van vanmiddag een "slag in het gezicht van wie dagelijks inspanningen levert voor onze veiligheid en gezondheid": 

Massabijeenkomsten zijn nefast voor de verspreiding van het virus, tweet federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vanavond. "Dit is echt gevaarlijk en kan mensenlevens bedreigen."

Videospeler inladen...

Ook haar voorzitter Egbert Lachaert noemt de massamanifestatie "compleet onaanvaardbaar".

SP.A-voorzitter Conner Rousseau noemt met 10.000 samenkomen "weinig respectvol voor al zij die de regels al maanden volgen". Hij roept op om een "creatieve manier" te zoeken om racisme aan te klagen.

CD&V-voorzitter Joachim Coens noemt massabetogingen in coronatijden "onbegrijpelijk".

Premier Sophie Wilmès wil overleg met burgemeesters na antiracismeprotest

Premier Sophie Wilmès (MR) wil een overleg houden met de burgemeesters na de massale acties tegen racisme en politiegeweld vandaag. In Brussel kwamen bijvoorbeeld zeker 10.000 mensen bijeen om te protesteren op en rond het Poelaertplein, in de nasleep van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten door toedoen van de politie. 

“Als ik naar de foto's kijk, betreur ik dat er geen alternatief is gevonden dat de gezondheidsconsiges respecteert”, schrijft Wilmès op Twitter. “Ik zal met de betrokken burgemeesters en de deelstaten praten om lessen te trekken uit dit weekend.”

Onlusten in Matongéwijk en aan Naamsepoort na rustige betoging 

Na afloop van de betoging op het Brusselse Poelaertplein is het in de Matongéwijk en aan de Naamsepoort tot onlusten gekomen. De betoging op het plein zelf verliep rustig en zonder incidenten, maar na afloop trok een deel van de betogers naar de Matongéwijk en begon daar amok te maken. 

Relschoppers hebben er brand gesticht. De politie dreef hen verder de wijk in en zette het waterkanon in om het vuur te blussen en de massa weg te drijven. Er zou ook traangas zijn gebruikt. 

Aan de Naamsepoort zelf is het ook tot confrontaties gekomen tussen de politie en de aanwezige menigte. De politie werd bekogeld met allerhande voorwerpen en voerde een charge uit. Er werd ook een helikopter ingezet. 

"Er zijn beschadigingen aangebracht aan verschillende handelszaken", zegt Ilse Van De Keere, woordvoerder van de Brusselse lokale politie. Ook onze reporter ter plaatse stelt vast dat luxewinkels eraan moeten geloven. "In de Elsensesteenweg zijn er vuilbakken en kartonnen in brand gestoken", zegt Van De Keere. 

Videospeler inladen...

Op deze beelden is te zien hoe het waterkanon wordt ingezet (bron: Youssef Kobo): 

Videospeler inladen...

Op deze beelden is te zien hoe een Jimmy Choo-winkel op de Waterloolaan wordt leeggehaald (bron: Yassin Akouh). Ook een winkel van Foot Korner werd geplunderd: 

Videospeler inladen...

Een samenvatting van de beelden vind je hier: 

Videospeler inladen...

De burgemeester ontmoet vanavond en morgen de handelaars om de schade aan hun winkels op te meten en hen zo snel mogelijk te vergoeden.  "Straffeloosheid wordt niet getolereerd in Brussel", aldus Close.

De burgemeester wijst er op dat tijdens deze sanitaire crisis het evenwicht tussen het bewaren van de openbare orde, het recht op vrije meningsuiting en het beschermen van de volksgezondheid "zeer delicaat" is. "Net zoals andere wereldsteden Rome, Londen, Parijs of nog Madrid, kon Brussel, hoofdstad van meer dan 400 miljoen Europeanen, niet blind blijven voor de wereldwijde emotie die ontstaan is bij de dood van George Floyd. De 10.000 deelnemers, waarvan bijna iedereen een mondmasker droeg, hebben hun boodschap vredevol en rustig gebracht en geprobeerd zo goed mogelijk de sanitaire regels te respecteren. Na afloop van de betoging zijn een honderdtal delinquenten de politie beginnen uitdagen en de infrastructuur beginnen afbreken. Ik heb dan meteen de opdracht gegeven de relschoppers uit elkaar te drijven en hen op te pakken".

Ilse Van de Keere: "150 aanhoudingen, verder onderzoek van beeldmateriaal"

De woordvoerder van de Brusselse politie, Ilse Van de Keere, zegt dat er ongeveer 150 mensen opgepakt zijn. Het gaat vooral om administratieve aanhoudingen. Op basis van beeldmateriaal zal nagegaan worden wie bij de rellen betrokken was. 

Videospeler inladen...

Politie van Brussel doet oproep voor beeldmateriaal van rellen:

Ook enkele politici krijgen kritiek omdat ze vanmiddag deelnamen aan betoging in Brussel

Op de anti-racismebetoging vanmiddag in Brussel waren ook enkele politici aanwezig. Zij krijgen nu kritiek omdat ze zich niet aan de afstandsregels hebben gehouden. Het gaat onder andere om PS-kopstuk Laurette Onkelinx, Karine Lalieux (OCMW-voorzitter in Brussel) en Rachid Madrane, voorzitter van het Brusselse parlement. 

Groen en Vlaams Belang-voorzitters veroordelen de rellen na betoging in Brussel

Naast het feit dat er een grote massa bijeen was in Brussel, krijgen ook de rellen na afloop van de betoging kritiek van politici. 

Voor Groen-voorzitster Meyrem Almaci "onteren de plunderingen de nagedachtenis van Floyd", de man die door politietoedoen om het leven kwam, waarna wereldwijd de protesten op gang kwamen:

Voorzitter van het uiterst rechtse Vlaams Belang Tom Van Grieken spreekt dan weer van "allochtoon tuig": 

Organisatoren van Change vzw noemen politieoptreden in Brussel “politiegeweld”: “Bewijst dat betoging nog altijd nodig is”

Change vzw, die de de anti-racismebetoging in Brussel vanmiddag mee organiseerde, is “ontgoocheld” dat sommige betogers overgingen tot rellen na de vreedzame manifestatie. Ze begrijpen dat dit voor sommigen het beeld beïnvloedt van de vreedzame betoging die ze voor ogen hadden. 

De organisatie benadrukt dat er op dat moment zeer weinig communicatie mogelijk was met de politie. “Met de beste wil, maar een dialoog was niet mogelijk”, zegt woordvoerder Muamba Bakafua. 

Volgens Bakafua was er met de politie overlegd om de betogers via de Regentlaan te laten vertrekken, maar stond de politie net daar opgesteld. “De politie heeft haar rol niet gespeeld, en had de kleine groepen relschoppers echt moeten aanpakken”, zegt hij. “Het is begonnen met dat misverstand met de politie.”

Volgens Bakafua heeft de politie de massa overblijvenden dan behandeld alsof “iedereen vandaal” was. “We hebben hier, vandaag, opnieuw politiegeweld beleefd. Deze situatie toont dat deze betoging nog altijd nodig is. Hoe kunnen mensen het gevoel krijgen dat de politie voor hen zorgt?”

De politie houdt een betoger tegen de grond op de Guldenvlieslaan.

150 arrestaties na rellen in Brussel

Er zijn nu al 150 arrestaties verricht nadat de vreedzame anti-racismebetoging ontaardde in rellen. Dat meldt de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS). In en rond de Matongéwijk kwam het tot opstoten met de politie. 

Meest gelezen