Universities of Freiburg and Tübingen, KAO

3.400 jaar oude stad komt letterlijk boven water door aanhoudende droogte

Door een lang aanhoudende droogte is in het noorden van Irak een 3.400 jaar oude stad letterlijk boven water gekomen. Het gaat om een uitzonderlijk goed bewaarde site uit de bronstijd. De meest opvallende ontdekking is ongetwijfeld een aantal keramieken potten met daarin kleitabletten met spijkerschrift.

Irak werd eind vorig jaar en begin dit jaar geplaagd door een lange droogte. Hierdoor is het waterniveau van het stuwmeer aan de dam van Mosul gedaald tot het laagste niveau in jaren. En dat heeft ook voordelen: zo kwam een grote archeologische site letterlijk boven water.

FOTO – De archeologische site aan de oever van het stuwmeer:

Universities of Freiburg and Tübingen, KAO

Het gaat vermoedelijk om de stad Zakhiku, een belangrijke stad uit de bronstijd. Het was in die tijd een economisch centrum van het zogenoemde Mitannirijk, een koninkrijk dat zich van 1.550 tot 1.350 voor Christus uitstrekte over het huidige noorden van Irak. Zakhiku lag indertijd aan de oevers van de Tigris.

KAART – Het Nabije Oosten circa 1.400 voor Christus:

Ben Pirard

Archeologen wisten al langer dat de grote historische site er was. Helaas is er nooit grootschalig onderzoek uitgevoerd voordat de hele stad onder water verdween bij de bouw van de stuwdam in de jaren 80. Ook bij eerdere droogtes was de site al deels terug boven gekomen. Het was dan ook een race tegen de tijd om een team archeologen samen te stellen om de site nu wel grondig te bestuderen.

In slechts enkele dagen tijd is een team ter plaatse gekomen voornamelijk bestaande uit Duitse en Koerdische archeologen. De onderzoekers gingen meteen aan de slag, omdat niet duidelijk was hoe snel de stad opnieuw onder water zou verdwijnen. Op een korte tijd hebben de wetenschappers de stad grotendeels in kaart kunnen brengen.

Wat is er nu gevonden?

Zo is er een groot paleis gevonden, een versterkt fort met muren en torens, enkele andere grote gebouwen met meerdere verdiepingen en een industriële site. "Deze opgravingen tonen aan hoe belangrijk deze stad moet geweest zijn voor het Mitanni-rijk", zegt de Koerdische archeoloog Dr. Hasan Ahmed Qasim in een persbericht.

FOTO – Ondanks de millennia en het water, is de site goed bewaard:

Universities of Freiburg and Tübingen, KAO

De onderzoekers zijn vooral verbaasd over de goede staat van de archeologische site. Sommige millennia-oude muren van meerdere meters hoog staan nog altijd recht. Opmerkelijk, want ze zijn gemaakt van bakstenen van zongedroogde modder en stonden door het stuwmeer bijna 40 jaar onder water.

FOTO – Sommige muren zijn metershoog:

Universities of Freiburg and Tübingen, KAO

De stad werd in 1.350 voor Christus getroffen door een hevige aardbeving en is kort daarna verlaten. Vermoedelijk is die aardbeving net wat deze archeologische site beschermd heeft tegen het water van het stuwmeer. Het puin dat er door ontstaan was, bedekte heel wat van de onderliggende structuren en heeft ze zo wellicht beschermd.

"Miraculeus bewaard"

Wellicht de meest opmerkelijke ontdekking zijn vijf keramieken potten met daarin meer dan honderd kleitabletten vol spijkerschrift. Ze dateren van rond de eerder vernoemde aardbeving. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om officiële brieven waarvan een aanzienlijk deel nog altijd in gesloten kleien enveloppes zit.

FOTO – In deze potten zijn honderden kleitabletten gevonden:

Universities of Freiburg and Tübingen, KAO

FOTO – Veel brieven in spijkerschrift zitten nog ongeopend in hun kleien enveloppen:

Universities of Freiburg and Tübingen, KAO

"Het is bijna miraculeus dat deze kleitabletten decennialang onder water overleefd hebben", zegt de Duitse onderzoeker Peter Pfälzner in een persbericht. De archeologen hopen dat de teksten een nieuw licht kunnen werpen op het einde van het koninkrijk en het begin van de Assyrische periode in de regio.

Om de site tegen het water van het stuwmeer te beschermen zijn de opgegraven gebouwen nu met plastic folie afgeschermd en daarna bedekt met stenen. De archeologen hopen daarmee de gebouwen af te schermen van de elementen en de ergste erosie. De site zelf staat intussen opnieuw volledig onder water.

FOTO – Archeologen proberen de site te beschermen tegen het water:

Universities of Freiburg and Tübingen, KAO

Meest gelezen