PA Wire/PA Images

Wat kan je doen als je financieel verzuipt? "Steek je hoofd niet in het zand en zoek hulp"

Door de energiecrisis en de stijgende voedselprijzen raken veel mensen in financiële problemen. Hulp zoeken doen de meesten pas na vijf (!) jaar, uit schaamte of uit overtuiging dat ze het zelf wel zullen regelen. Volgens Mikail Ilgazoglu, schuldbemiddelaar bij het CAW, is het van levensbelang om op tijd aan de alarmbel te trekken.

“We hebben het aantal hulpaanvragen sterk zien toenemen de voorbije maanden”, vertelt Mikail Ilgazoglu aan Karolien Debecker in "Wijs" op Radio2. “We moeten zelfs mensen op een wachtlijst zetten omdat we niet iedereen meteen kunnen helpen. Dat is niet alleen voor de mensen zelf frustrerend, maar ook voor onze hulpverleners.”

Waarom wachten mensen vaak zo lang voor ze hulp zoeken voor hun financiële problemen? “Als het gebeurt, overvalt het je. Mensen verstijven en weten niet hoe het aan te pakken. Sommigen steken hun hoofd in het zand. Ze laten hun rekeningen ongeopend, betalen geen facturen meer en dan krijg je een sneeuwbaleffect. Schaamte en schuld spelen ook een rol. En we weten allemaal dat je onder stress niet de beste beslissingen neemt.”

Brood

Luisteraar Sabien heeft zeven moeilijke jaren achter de rug. “Ik ben een alleenstaande moeder met drie kinderen. Ik kreeg van het OCMW 130 euro leefgeld per week en de rest ging naar de afbetaling van mijn schulden. Wanneer de kinderen niet bij mij waren, dan at ik gewoon brood. Op die manier kon ik hen een betere maaltijd geven wanneer ze er wel waren.”

Ook Sabien heeft lang getwijfeld om hulp te zoeken. “Vooral omdat zoveel vooroordelen bestaan. Mensen met geldproblemen worden weggezet als marginalen die het zelf hebben gezocht. Ik heb mijn problemen lang verstopt. Ik heb twintig keer voor de deur van het OCMW gestaan zonder binnen te gaan. Uiteindelijk heb ik wel hulp gezocht en gelukkig maar. Ik ben zo blij en dankbaar want dankzij hen ben ik nu schuldenvrij.”

Aangetekende brieven

Wanneer is het tijd om hulp in te roepen? Mikail: “Dat is een kwestie van aanvoelen. De ene neemt sneller actie dan de andere. Vanaf het moment dat verschillende aangetekende brieven in je bus vallen, dat je voelt dat je het einde van de maand niet haalt en geen menswaardig bestaan kan hebben, dan moet je ingrijpen.”

Hoe doe je dat? “Sommige mensen nemen er een tweede job bij om meer inkomsten te hebben. Dat is niet voor iedereen een optie. Je kan ook besparen op je vaste uitgaven: elektriciteit, gas of water. Let ook eens op wat je in je winkelkar gooit. Promoties kunnen de kosten drukken, net als spullen tweedehands kopen. Informeer ook eens of je geen recht hebt op een extra premie. Wij bieden ook verschillende vormen van hulp: van budgetbegeleiding, over budgetbeheer tot schuldbemiddeling.” 

Brievenbus

Luisteraar Ingeborg zat de voorbije 13 jaar in schuldbemiddeling, maar het einde is in zicht. “Over twee maanden ben ik schuldenvrij. Dat voelt fantastisch. In het begin was het krabben, maar nu kan ik al eens een uitstapje doen. Mijn raad voor anderen? Steek je hoofd niet in het zand en doe alle dagen je brievenbus open. Negeer je situatie niet want dan gaat het van kwaad naar erger. En zoek op tijd hulp.”

Meest gelezen