Een frisse plons is niet zonder gevaar: hoe vermijd je een koudeshock?

Ondanks de zomerse temperaturen, is het zeewater nog erg koud. Daarom waarschuwen de kustredders voor een "koudeshock". Wat is dat? En hoe kunnen we zo'n shock vermijden? Dat legt inspanningsfysioloog Romain Meeusen uit in het Radio 1-programma ''De wereld vandaag''.

Vijf jaar geleden verdronk ex-motorcrosser Eric Geboers nadat hij in koud water was gedoken om een hondje te redden. Net als toen waarschuwen deskundigen nu weer om op te letten als je in koud water duikt. Want nu het buiten zomers warm is, is het risico reĆ«el dat we een koudeshock krijgen als we zomaar ergens in het water springen, dat nog onvoldoende is opgewarmd.Ā Ā 

Wat gebeurt er met ons lichaam als we tijdens het zwemmen een koudeshock krijgen? "Als het contrast tussen de temperatuur van je lichaam en het water te groot is, ga je in shock", vertelt Romain Meeusen, inspanningsfysioloog aan de Vrije Universiteit Brussel. "Dan begin je ongecontroleerd in te ademen waardoor je veelĀ water binnenkrijgt. Als je dan kopje ondergaat, kan je verdrinken."Ā 

"Het is niet de temperatuur van het water maar wel het contrast, tussen de temperatuur van het water en je lichaam dat de koudeshock veroorzaakt", verduidelijkt Meeusen. "Als je in de zon hebt gelegen zal je huidtemperatuur een pak hoger zijn dan wanneer je in de schaduw zit. Het gevaar op een shock is dan groter."

Naar ademhappen onder een koude douche is een vorm van koudeshockĀ 

Hoe kan je zo'n shock nu vermijden? ''Ga geleidelijk aan het water in en besprenkel je borst. De zee is ook minder verraderlijk dan stilstaand water. Bij stilstaand water kan het water aan de oppervlakte warm zijn, maar het onderliggende water erg koud",Ā  zegt Meeusen. "Let er bij kinderen op dat ze niet te lang in de zon zitten voor ze het water ingaan. Kinderen zijn gevoeliger voor reflexen zoals de ademreflex", vult Meeusen nog aan.

Je kan al een koudeshock krijgen door in water van 15 graden te springen. ''Maar een shock is ook al mogelijk bij warmer water, omdat de belangrijkste factor het contrast tussen jou en het water blijft", waarschuwt Meeusen.

Enkele vuistregels:

  • Zorg ervoor dat je lichaam al wat afgekoeld is
  • Ga geleidelijk aan het water in
  • Wees extra voorzichtig als je in stilstaand water gaat zwemmen

BELUISTER hier het gesprek met Romain Meeusen in "De wereld vandaag":

Meest gelezen