Voor het eerst in ons land werkgever veroordeeld omdat die een vrouw ontslagen heeft na een abortus 

Voor het eerst is in ons land een werkgever veroordeeld omdat die een vrouw ontslagen heeft na een abortus. De werkgever moet de vrouw nu zes maanden brutoloon betalen. "Zwangerschap en de arbeidsmarkt, dat blijft tot problemen leiden. Hoewel het al lang wettelijk geregeld is, blijft het in de praktijk een heikel punt", zegt Liesbet Stevens van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

De vrouw werkt in de Vlaamse zorgsector en had op haar werk verteld dat ze zwanger was, maar dat ze die zwangerschap wilde verbreken. Op de tweede werkdag na haar abortus werd ze ontslagen wegens "verwateren prestaties en geschonden vertrouwen". De werkgever verwees daarvoor naar een functioneringsgesprek dat enkele dagen voor de abortus plaatsgevonden zou hebben en het feit dat er sindsdien geen beterschap was. Tijdens de gerechtelijke procedure getuigden enkele leidinggevenden dat de werkneemster niet goed presteerde. 

De arbeidsrechtbank oordeelde echter dat het ontslag was ingegeven door de abortus en dus een discriminatie op grond van geslacht inhoudt. De timing van het ontslag en het gebrek aan ernstige herevaluatie wijzen volgens de rechtbank op een link tussen het ontslag en de beëindiging van de zwangerschap. Er werd geen objectief bewijs gegeven voor de aangehaalde ontslagredenen.

Na haar ontslag stapte de vrouw naar het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. "Dit is een zeer belangrijk precedent omdat dit het eerste vonnis is waarbij expliciet wordt bevestigd dat een ontslag wegens een abortus een discriminatie op grond van geslacht is. Het is een duidelijke boodschap van de rechter dat vrouwen niet ontslagen mogen worden omdat ze ongewenst zwanger kunnen worden en besluiten een zwangerschap vroegtijdig te onderbreken", klinkt het bij directeur Liesbet Stevens. 

Volgens het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen zijn zwangerschaps- en moederschapsgerelateerde discriminaties nog steeds  "een groot probleem in België". "Drie op de vier werkende vrouwen maken minstens één vorm van discriminatie, benadeling, ongelijke behandeling of spanningen op het werk mee vanwege een zwangerschap of het moederschap", klinkt het.

Dit type van klachten vormt dan ook het merendeel van de arbeidsgerelateerde meldingen van vrouwen bij het Instituut. Bijna één op de drie meldingen in het domein werk (29 procent) heeft betrekking op zwangerschap of moederschap. "Een zwangerschap en de arbeidsmarkt, het blijft tot problemen leiden", zegt Stevens nog. "Ondanks het feit dat het al lang wettelijk geregeld is, blijft het in de praktijk een heikel punt."

De werkgever moet de ontslagen vrouw nu een schadevergoeding van zes maanden brutoloon betalen voor het onterechte ontslag. Het Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen krijgt een symbolische schadevergoeding van een euro. De werkgever is niet in beroep gegaan tegen de uitspraak.

Meest gelezen