Limburger, familieman en raspoliticus: wie is Jo Brouns, de nieuwkomer in de Vlaamse regering?

Jo Brouns wordt de nieuwe CD&V-minister in de Vlaamse regering. De 47-jarige Limburger neemt de bevoegdheden over van partijgenote Hilde Crevits, die na het ontslag van Wouter Beke minister van Welzijn wordt. “What you see is what you get. Dat is Jo Brouns, een gewone jongen uit Kinrooi.” Zo stelde Brouns zich gisteravond kort voor. Maar wie is Jo Brouns? 

Nadat  Wouter Beke vorige week ontslag had genomen als minister van Welzijn moest CD&V een nieuwe minister vinden. De partijraad heeft gisteren beslist dat Jo Brouns de lege stoel in de Vlaamse regering zal vullen. 

Brouns - spreek uit als ‘Broens’ - neemt de bevoegdheden over van partijgenote Hilde Crevits die de zware ministerportefeuille van Wouter Beke erft. Brouns wordt dus minister van Werk, Innovatie, Economie en Landbouw.

Limburger, familieburger

Wie is Jo Brouns nu en waar komt hij vandaan? Brouns is een geboren en getogen Limburger. Hij werd geboren op 12 januari 1975, in Bree en woont in Kinrooi, waar hij sinds 2013 burgemeester is. 

Brouns volgde toen zijn vader Hubert op, die in totaal 16 jaar burgemeester was van de Limburgse gemeente. Vader Brouns zat ook in de nationale politiek: als Kamerlid, lid van de Vlaamse Raad en Vlaams Parlementslid. 

Jo Brouns is getrouwd, heeft drie kinderen en is een echte familieman blijkt uit een gesprek met Radio 2 Limburg vanochtend, naar aanleiding van zijn aanstelling. "Normaal eet ik rustig met het gezin en m’n ouders iedere ochtend "bookeskook", een boekweitkoek, en nu was dat met tv-camera’s op ons gezicht."

Normaal eet ik rustig met het gezin en m’n ouders iedere ochtend een boekweitkoek, nu was dat met tv-camera’s op ons gezicht.

Jo Brouns, aanstaand Vlaams minister

Brouns is zich ervan bewust dat zijn nieuwe job een grote impact zal hebben op zijn familie. Toen zijn naam de afgelopen dagen circuleerde, heeft hij dit ook al besproken met zijn gezin. 

Toen gisteravond, om 20.10 uur, ontslagnemend partijvoorzitter Joachim Coens belde met de vraag of hij minister wilde worden, zei Brouns ook onmiddellijk ja.  

Dat hij opgegroeid is als zoon van een politicus vindt hij alvast een voordeel voor zijn nieuwe functie. Al is het ministerschap wel van een andere orde dan de mandaten van zijn vader, beseft Brouns ook. "Je wordt daar een stukje in geleefd, maar zonder de steun van het thuisfront zijn zo'n zaken onmogelijk."

BELUISTER - Het gesprek met Jo Brouns in "Start je dag" op Radio 2:

Carrière

Als we kijken naar zijn cv, zien we dat Jo Brouns criminologie studeerde in Leuven en ook het diploma van maatschappelijk assistent op zak heeft. Hij begint zijn carrière als criminaliteitsanalist bij de stad Genk.

Zijn politieke carrière begint in 2006, wanneer hij verkozen wordt in de provincieraad van Limburg. In 2019 maakt hij de overstap naar het Vlaams Parlement, als opvolger van provinciegenoot Jo Vandeurzen. 

Jo Brouns bij zijn beëdiging als Vlaams Parlementslid.
James Arthur Photography

Brouns was ook kabinetsmedewerker van Jo Vandeurzen: van 2007 tot 2008 (toen Vandeurzen minister van Justitie was) en van 2009 tot 2019 (op het kabinet Welzijn). Tussendoor, van 2008 tot 2009, was Brouns medewerker van federaal CD&V-minister Steven Vanackere.

De twee resterende jaren van de regeerperiode wordt Jo Brouns dus minister van Werk, Innovatie, Economie en Landbouw. 

Met die laatste bevoegdheid zegt Brouns dat hij heel wat affiniteit heeft “vanuit de gemeente en de regio waar ik vandaan kom”. “Het is een heel belangrijk thema waar ik me volledig voor wil geven.” In het Vlaams Parlement zit hij sinds kort ook in de commissie Landbouw.

Over de bevoegdheden Werk en Economie zegt Brouns dat hij wil doen zoals elke Vlaamse ondernemer elke dag doet: keihard werken. Betere omstandigheden creëren voor het ondernemerschap.”

BELUISTER - Brouns vertelt in "De ochtend" op Radio 1 hoe zijn aanstelling tot stand is gekomen:

Nieuw elan?

De vraag is of Jo Brouns de komende jaren CD&V mee een nieuw elan kan geven, want dat is hoognodig. 

In ons tv-programma "De afspraak" zei Indra Dewitte, hoofdredacteur van de krant Het Belang Van Limburg gisteravond dat CD&V met Brouns eerder voor een evolutie dan voor een revolutie kiest, “geheel naar partijtraditie”. Maar “het is toch een Limburger geworden, en een sterke Limburger”, merkte ze verder op.

“In debatten is het iemand die niet meteen opgegeten wordt”, weet Dewitte. “Het is iemand die vrij goed kan debatteren en hij is iets minder wollig dan de meeste CD&V’ers. Hij zegt meer waar het op staat. Bovendien begrijpt hij heel goed waar mensen van wakker liggen.”

Videospeler inladen...

In het stikstofdossier zal Brouns bijvoorbeeld aan tafel moeten gaan met N-VA-minister van Omgeving Zuhal Demir. Die staat bekend als een harde tante, maar naar eigen zeggen kan Brouns haar wel aan. "Ik heb een heel goede band met Zuhal. We hebben allebei wel wat temperament, dus wat dat betreft komt dat zeker goed."

Ik heb een heel goede band met Zuhal. We hebben allebei wel wat temperament.

Jo Brouns, aanstaand Vlaams minister

Verder zegt Brouns over zichzelf: “What you see is what you get. Dat is Jo Brouns, een gewone jongen uit Kinrooi, die nu weer in Brussel staat, geflankeerd door sterke ministers, een heel sterke en enthousiaste ploeg."

En over het parcours dat zijn partij na de verkiezingen aflegde onderkent Brouns tot slot dat het niet goed was. Zoals zo vaak gebeurt in de politiek, gebruikt hij hiervoor een voetbalmetafoor.

“De eerste helft was niet goed. We hebben een heel aantal tegendoelpunten geslikt. Misschien een aantal onterechte strafschoppen. Maar nu moeten we de rug rechten en keihard werken tot het fluitsignaal: de stembusslag van 2024.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen