Stad Sint-Truiden onder bijkomend verscherpt toezicht geplaatst na nieuw onderzoek Audit Vlaanderen, Vooruit komt met ultimatum

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft beslist om het stadsbestuur van Sint-Truiden opnieuw onder verscherpt toezicht te plaatsen. Dat blijkt uit een brief die het Agentschap Binnenlands Bestuur eind vorige maand naar Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters en het college van de burgemeester en schepenen heeft gestuurd. Het nieuws wordt bevestigd door het kabinet van minister Rutten. 

Het is niet de eerste keer dat het stadsbestuur onder verscherpt toezicht komt te staan. Eind 2022 besliste de gouverneur zelf al om verscherpt toezicht te houden op de stad toen uit verschillende verslagen van Audit Vlaanderen bleek dat er sprake was van onregelmatigheden. Die maatregel is nooit opgeheven. Nu moest beslist worden over de verlenging en heeft men er dus voor gekozen om de stad opnieuw onder verscherpt toezicht te plaatsen. 

Enkele maanden geleden kwam hetzelfde schepencollege opnieuw in het vizier van Audit Vlaanderen nadat er verschillende klachten binnenkwamen over dossiers met een schijn van belangenvermenging. 

Concreet gaat het om schepenen Carl Nijssens (onafhankelijk), Hilde Vautmans (Open VLD), Peter Deltour (N-VA) en gemeenteraadslid Jos Pierard (Open VLD). Het gaat daarbij om overheidsopdrachten die de afgelopen 11 jaar zijn uitgeschreven en waarbij bedrijven, die gelinkt kunnen worden aan de vier politici, diensten leverden. 

Uit het auditrapport blijkt dat er "bij dit bestuur (mogelijk) ernstige schendingen van het recht" vastgesteld werden. Rutten vraagt daarom aan gouverneur Lantmeeters om de stad (opnieuw) onder verhoogd toezicht te plaatsen. Ze wil ook dat er overleg komt tussen de gouverneur en het stadsbestuur. Het auditrapport zal op de volgende gemeenteraad besproken worden. 

Bijkomend verscherpt toezicht zolang het nodig is

Het rapport van Audit Vlaanderen riep ondertussen dus wel bijkomende vragen op. "De stad staat al enkele jaren onder verscherpt toezicht, en dat was nog niet afgelopen", verduidelijkt gouverneur Jos Lantmeeters. "Nu zijn bijkomende vragen gesteld en kan je spreken van een bijkomend verscherpt toezicht." 

Hoewel de stad al stappen heeft gezet na eerdere opmerkingen van Audit Vlaanderen, is de gouverneur nog niet tevreden. "Ik heb nu gevraagd om een opsomming van zowel alle genomen maatregelen als de te nemen maatregelen. Dat bijkomend verscherpt toezicht zal zo lang duren als nodig. Als blijkt dat aan alle opmerkingen iets gedaan is en er integer en deontologisch gewerkt kan worden, kunnen we het afsluiten", aldus Lantmeeters. 

"Het houdt ons scherp"

Hoewel er hoop was dat het eerste verscherpt toezicht zou stopgezet worden, kijkt burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V) opvallend positief naar de verlenging. "Ik vind het niet per se negatief voor onze stad. Natuurlijk hadden we wel gehoopt dat het zou stopgezet worden, maar ik vind het geen probleem. Het houdt ons scherp."

"Als bestuurslid weet je niet altijd wie van de familie in welk vennootschap zit. Het is niet altijd makkelijk om te checken of je fouten maakt met de overheidsopdrachten. We zien het verscherpt toezicht daarom als een extra oog om nauwlettend te kijken dat we de processen goed doen, zonder fouten te maken. Het is zeker geen zwaard van Damocles dat boven ons hoofd hangt", benadrukt de burgemeester. 

Vooruit stelt ultimatum

Bij Vooruit, de grootste fractie in de Truiense oppositie, wordt tevreden gereageerd. "Tot nu toe richtte het toezicht zich vooral op de ambtenaren die moesten aantonen dat ze ethisch konden werken. Voor ons is het de voorbije jaren duidelijk geweest dat het probleem zich op het politieke niveau situeert", aldus fractieleider Gert Stas. 

Stas vindt dat het schepencollege en de burgemeester hun kans gemist hebben. "Er zijn verschillende audits geweest. Een burgemeester en schepenen zijn moeten opstappen. Toch kwam er geen signaal vanuit de politiek. Ze zeiden van niets te weten of gaven het excuus dat ze er persoonlijk niets mee te maken hadden. Dan word je ongeloofwaardig. Ik hoop dat Rutten aandringt op dat signaal."

Na verschillende audits, het ontslag van een burgemeester en schepenen blijft een signaal uit. Dat wordt ongeloofwaardig
Gert stas, fractievoorzitter Vooruit Sint-Truiden

De fractie gaat zelfs een stap verder en zet het schepencollege voor een ultimatum. "Als er geen signaal komt voor de volgende gemeenteraad, lanceren we zelf voorstellen", aldus Stas. "De voorbije 10 jaar heeft de gemeenteraad steeds meer moeten inboeten op het vlak van inspraak en inzage. Via delegatiebesluiten vloeide dat naar het schepencollege." 

"Het gevolg is dat je als gemeenteraad veel moeilijker de werking van dat schepencollege kan controleren. Dat gebrek aan transparantie heeft geleid tot wantoestanden. Als ze nu niet daadwerkelijk met maatregelen komen voor meer transparantie, zullen wij ze voorstellen. Dan zullen we weten hoe serieus ze het nemen."

De fractievoorzitter benadrukt ten slotte het belang van de gesprekken tussen de gouverneur en het stadsbestuur. "De bal ligt nu duidelijk in het kamp van de politici. Er moet een cultuurverandering komen. Ze kunnen zich niet langer verschuilen achter het idee dat de ambtenaren stappen moeten zetten. Die stappen zijn genomen."

Meest gelezen