In Grimbergen waren er in 2023 72 inbeslagnames van flessen lachgas.
Foto: Dimitri Berlanger

Parket Halle-Vilvoorde krijgt vooral uit Grimbergen en Dilbeek pv's voor inbeslagname van lachgas

Vorig jaar deed de politie van Grimbergen 72 inbeslagnames van flessen lachgas. In Dilbeek deed de politie 62 dergelijke interventies. Sinds begin deze maand wordt het 'oneigenlijke gebruik' van lachgas niet meer bestraft met GAS-boetes. Overtreders worden nu gerechtelijk vervolgd. Maar sommige korpschefs in de zone Halle-Vilvoorde vragen zich af of dat het gewenste effect heeft.

In Grimbergen waren er in 2023 72 inbeslagnames van lachgas, waarbij verdachten een GAS-boete kregen die kon oplopen tot 350 euro. Ook dit jaar telt de zone al 7 inbeslagnames met pv's. "Vooral richting Strombeek-Bever en op de grote assen stoten onze ploegen geregeld op lachgas", zegt korpschef Jurgen Braeckmans. "Bij gewone controles treffen we dan personen aan die soms open en bloot in de auto met een ballon aan het inhaleren zijn."

"Dan doorzoeken wij de auto en vinden we grote flessen. Dat zijn geen kleine slagroompatronen meer maar echte literflessen. Die evolutie valt toch wel op. Maar het is niet omdat er meer vaststellingen zijn, dat er ook meer gebruikt wordt in Grimbergen", zegt Braeckmans.

Niet beschouwd als verboden

In Dilbeek waren er in 2023 62 feiten waarbij in totaal 170 flessen lachgas werden aangetroffen. "Ook in 2024 tellen we al 13 feiten met 6 pv’s", zegt commissaris Koen Luppens. "Dat die problematiek zich bij ons meer manifesteert, wijten wij mogelijk aan de actieve opsporing door onze ploegen op het terrein, waarbij voertuigen aan een grondig nazicht worden onderworpen."

"Het valt op dat het gebruik of bezit niet altijd stiekem gebeurt, en dat vaak ook grotere hoeveelheden worden meegenomen in de vorm van grotere gasflessen. Bij controles merken we dat het product door de bezitter of gebruiker vaak niet wordt aanzien als 'verboden' en dat de risico's worden geminimaliseerd", zegt Luppens.

Wat is lachgas?

In de medische wereld wordt lachgas gebruikt in een mengeling met zuurstof. Het gas werkt pijnstillend en kalmerend. Het wordt gebruikt als narcosemiddel om patiënten voor korte tijd te verdoven, bijvoorbeeld door tandartsen.

Steeds meer mensen gebruiken lachgas recreatief. Gebruikers spuiten het gas in een ballon om het dan in te ademen. Het gaat dan naar je hersenen en het dempt je zintuigen. Daar krijg je een euforisch gevoel van, waardoor je moet lachen.

Maar van lachgas kan je ook hoofdpijn krijgen, misselijk worden, duizelig worden en flauwvallen. Als je het te vaak doet, kan je hersenschade krijgen en zelfs in coma belanden.

Zonder GAS-boete geen lik op stuk meer

Sommige politiekorpsen betwijfelen of de gerechtelijke aanpak van lachgas de juiste keuze was van de overheid. "Een GAS-boete, dat is lik op stuk", zegt een van de korpschefs. "Je pakt een overtreder en die krijgt onmiddellijk een boete."

"Maar nu heeft het parket ons al laten weten dat het met de 1e inbreuk niks zal doen. Pas bij de 2e inbreuk binnen het jaar gaat men een minnelijke schikking toepassen die even hoog is als de GAS-sanctie. Qua sanctionering is dit dus een stap achteruit", besluit de korpschef. "Ik vraag mij af of dat de bedoeling was van de wetgever." Het parket reageert nog niet op deze vraag en wacht verder overleg met de politiezones af.

Meest gelezen