facebook Hof te Rhode

Chef-kok Felix Alen op 71-jarige leeftijd overleden

Felix Alen, de bekende topchef van Hof te Rhode in Schaffen, is vrijdagochtend op 71-jarige leeftijd overleden na een lange strijd tegen kanker. 

Felix Alen ontdekte zijn passie voor koken al op jonge leeftijd en werkte hard om de top te bereiken. Hij werkte onder andere als kok in het koninklijk paleis  en opende in 1970 een traiteurzaak in Diest. Vanaf 1972 baatte hij met het Hof te Rhode in Schaffen een eigen gastronomisch restaurant uit. Zijn stokpaardjes waren kruiden, fonds en groenten.

In 1972 won Felix Alen in Oostende een wedstrijd voor de beste Belgische jonge koks. Het programma "Echo" maakte daar volgend verslag over.

Videospeler inladen...

Felix Alen is echter ook en vooral bekend door zijn radio- en televisieoptredens, boeken en initiatieven in de culinaire wereld. Zo was hij vijf jaar lang het gezicht van het programma Eén voor iedereen op de toenmalige BRTN. Daarmee werd hij de eerste celebritychef van Vlaanderen. In 1999 opende hij het eerste Culinair Cultureel Centrum Xaverius in België. 

In 1992 bereidde Felix Alen als kok van het programma "1 voor iedereen" een slaboeketje met tongrolletjes en citrusvruchten. Andrea Croonenberghs assisteerde hem daarbij.

Videospeler inladen...
Een doorzetter, vastberaden, uitermate vriendelijk, een echte chef in hart en nieren
Familie Alen en team Hof te Rhode

Zijn familie en team nemen met een pakkend dankwoord afscheid op de facebookpagina van Hof te Rhode: "Een doorzetter, vastberaden, uitermate vriendelijk, een echte chef in hart en nieren, het hart op de tong en een goede echtgenoot, papa en papi, zo zouden we je in enkele woorden omschrijven. Voor Hof te Rhode was je de chef van de eerste dag tot je laatste, je hield 45 jaar de keuken recht. Soms letterlijk en soms figuurlijk. Gasten ontvangen en culinair laten genieten waren je ding en wij zullen dat met veel ijver verderzetten."

Topchef Peter Goossens bewaart goede herinneringen aan Felix Alen. "Hij was een zeer lieve mens. We hebben samen veel zaken gedaan: wedstrijden, jonge mensen opgeleid,... Hij was ook een pionier in vacuümtechnieken, tv-kok en auteur van kookboeken. Hij betekent veel voor onze stiel", aldus Peter Goossens. 

Meest gelezen