Lindsay De Smaele

Opleiding Vlaamse Gebarentaal in Sint-Amandsberg voor Oekraïense vluchtelingen schot in de roos

De eerste lesweek Vlaamse Gebarentaal bij volwassenenonderwijs CVO Groeipunt in Sint-Amandsberg is een groot succes. 46 Oekraïense vluchtelingen hebben zich meteen ingeschreven voor de opleiding die speciaal voor hen werd ontwikkeld. Naast de klassieke lesgever, staat ook een tolk voor de klas die zowel de Vlaamse als Oekraïense Gebarentaal kent. 

Net als de taal, is gebarentaal in elk land anders. Daardoor kunnen een  hondertal Oekraïense doven en slechthorenden in ons land niet communiceren. Het is daarom dat de organisatie "Doof Vlaanderen" aan volwassenenonderwijs CVO Groeipunt in Sint-Amandsberg vroeg om een opleiding in elkaar te boksen. Op twee weken tijd is die er gekomen. Met succes. Want vorige week ging de eerste opleiding van start, en die was meteen volzet. Dat vertelt directeur Dave Bonte. "Op die korte tijd hebben 46 cursisten zich ingeschreven. Het gaat niet alleen om Oekraïense mensen die doof zijn of slechthorend maar ook hun hele gezin. Zodat zij ook kunnen meevolgen. We waren sterk verrast door dat grote aantal, maar het bewijst dat de nood hoog is."

Ik heb het gevoel dat ze zich thuis beginnen voelen op de campus

Directeur CVO Sint-Amandsberg Dave Bonte

"Doof Vlaanderen" en CVO Sint-Amandsberg zijn erg blij dat ze zo snel een opleiding kunnen aanbieden. Maar het allergelukkigst zijn de cursisten zelf, gaat directeur Bonte verder: "Er is een zeer grote dankbaarheid van de vluchtelingen, dat ze deze kans krijgen. Er hangt ook een bijzondere sfeer in de groep. Ze beginnen zich wat te mengen in alles wat hier gebeurt, al blijven ze nog een beetje in hun eigen groep. Maar ik heb het gevoel dat ze zich thuis voelen op de campus. De lessenreeks wordt alleszins enorm gesmaakt. Ik ben blij dat we deze mensen kunnen helpen om te integreren tijdens zo'n moeilijke periode." 

Lindsay De Smaele

Tijdens de opleiding staat niet alleen een lesgever voor de klas maar ook een Oekraïense tolk. "Zij kan zowel de Oekraïense als de Vlaamse Gebarentaal zodat ze kan vertalen wat de lesgever "zegt". Maar dat is echt tijdelijk. Na een tijdje moeten ze begrijpen wat hij uitlegt, in de Vlaamse Gebarentaal."

Momenteel wordt enkel een basiscursus Vlaamse Gebarentaal gegeven. Moeten de vluchtelingen op termijn langer blijven, zal de opleiding verder uitgebreid worden op de campus Sint-Amandsberg.  

Meest gelezen