Meeste snelwegblokkades door boze boeren in Nederland zijn opgeheven, maar protest gaat nog niet liggen

In Nederland voeren boze landbouwers vandaag opnieuw actie tegen het stikstofbeleid van de regering. Op verschillende plaatsen reden ze met tractoren de snelweg op, waar ze het verkeer hinderden door heel langzaam te rijden of zelfs stil te blijven staan. De meeste blokkades zijn intussen opgeheven, maar het protest is nog niet helemaal gaan liggen. Vanavond verzamelden boeren zich opnieuw even bij het huis van minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal, maar ze vertrokken er snel weer. Ook morgen zijn er nog protestacties gepland.

De meeste snelwegblokkades door boze boeren zijn in de loop van de avond opgeheven, maar het protest is nog niet gaan liggen. Vanavond zijn verschillende boeren opnieuw even samengekomen bij het huis van minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD). Daar kwamen ze eerder deze maand ook al luid protesteren, wat toen veel ongenoegen en kritiek oogstte, lang niet alleen bij de minister zelf. 

Volgens een woordvoerder van de minister was Van der Wal zelf niet thuis. De politie heeft bewaking bij haar huis voorzien, maar de boeren zijn er niet lang gebleven. Bij hun vertrek lieten ze een spandoek achter.

Tientallen tractoren zijn vanavond ook naar het Mediapark in Hilversum getrokken, waar veel radio- en tv-programma's worden gemaakt. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS. Ook daar is de politie aanwezig

Ook op sommige snelwegen is er vanavond nog altijd hinder door het boerenprotest, onder meer op de A28.

Snelwegblokkades vanaf het middaguur

De snelwegblokkades begonnen rond de middag. Een van de blokkades was bij Best, net ten noorden van Eindhoven (Noord-Brabant), op de A2 richting Den Bosch. "Richting zuiden rijdt het nog", zag VRT-journalist Jeroen Reygaert deze namiddag ter plaatse. "Maar aan de overkant versperren zo'n 15 tractoren de snelweg, en ze lijken niet van plan om snel te vertrekken. Er is al een lange file ontstaan".

BEKIJK - Zo legden boeren op de A67 het verkeer stil:

Videospeler inladen...

Ook op de A67 in Noord-Brabant blokkeerden tractoren de weg. Ter hoogte van de afrit Liessel, tussen Eindhoven en Venlo, was de weg een tijdlang afgesloten. 

Boeren verzamelden zich vanmiddag ook bij Winterswijk in Gelderland, niet ver van de grens met Duitsland. Daar zijn tractoren het natuurgebied Korenburgerveen ingereden. Boeren hebben er een grenspaal neergezet met daarop "Duitsland". In het buurland zijn ruimere normen voor stikstof van kracht.  

"Alles wat wielen heeft, gaat rollen"

Niet toevallig voeren de landbouwers vooral actie in de buurt van natuurgebieden, want daar is het dat de stikstofuitstoot het meest drastisch moet dalen. In sommige regio's tot meer dan 70 procent, waardoor landbouw daar onmogelijk wordt. 

De nieuwe acties vinden plaats net voor het parlement in Den Haag morgen nog eens stemt over de omstreden stikstofplannen van de regering van premier Mark Rutte. Volgens die plannen moet de stikstofuitstoot in Nederland halveren tegen 2030.

Vorige week woensdag was er al een nationale protestdag met tractoren die op de snelwegen reden en zo lange files veroorzaakten. Ditmaal zijn de acties niet centraal georganiseerd, waardoor de omvang niet meteen duidelijk is. Verschillende boeren hadden gisteren opgeroepen om opnieuw te protesteren. "Alles wat wielen heeft, gaat rollen", zo kondigde de voorzitter van een van de actiegroepen aan.  

De Nederlandse overheid gaf aan te verwachten dat op verschillende plekken "kleine plukjes boeren de weg op zouden gaan". Maar op verschillende plaatsen zijn toch weer lange files ontstaan.

Waarom protesteren de boeren?

Net als in België is in Nederland heel wat te doen rond de stikstofplannen van de regering. Volgens het Nederlandse plan moet de stikstofuitstoot tegen 2030 met 50 procent naar beneden om kwetsbare natuur te beschermen. Vooral landbouwbedrijven worden getroffen, want zij zijn verantwoordelijk voor 40 procent van de uitstoot, vooral van het schadelijke ammoniak. Door de hervormingen zullen heel wat boeren hun bedrijf moeten sluiten. Het dossier leidt ook in Nederland tot politieke hoogspanning en verschillende protestacties. 

Meest gelezen