Leerlingen Martin (16) en Tolga (13)

Martin en Tolga doen mee aan pi-wedstrijd op school in Sint-Pieters-Woluwe: "Ik ken 1.398 cijfers na de komma"

Vandaag vieren wiskundeliefhebbers pi-dag. In het Sint-Jozefscollege in Sint-Pieters-Woluwe organiseren ze een wedstrijd om zoveel mogelijk cijfers na de komma uit het hoofd te leren. Het record staat op naam van de 16-jarige Martin Lanthier. Hij kende er vorig jaar maar liefst 1.398. De deelnemers verklappen hun studiegeheim aan Radio2-reporter Margaux van de regio.

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor "Goeiemorgen morgen!" op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

Het getal pi is het wonderkind van de wiskunde. De omtrek van een cirkel gedeeld door zijn diameter is altijd 3,14 met daarna eindeloos veel meer decimalen. 

Onder wiskundigen wordt het getal elk jaar op 14 maart gevierd, vooral in Amerika. Daar schrijven ze data op een andere manier. De maand komt voor de dag, dus vandaag is het 3/14. Het getal pi dus. Leraren wiskunde brengen die dag traditioneel ‘pie’ en pizza mee naar school. 

1.398 cijfers uit het hoofd

Ook in Sint-Pieters-Woluwe organiseren ze elk jaar een pi-wedstrijd. De tien deelnemende leerlingen moeten zoveel mogelijk cijfers na de komma uit het hoofd noteren. Vorig jaar stond het record op naam van de 16-jarige Martin Lanthier. “Ik haalde een score van 1.398 decimalen. Ik heb er anderhalve maand op geblokt. Elke dag herhalen is de boodschap. Ik had tot 1.400 getallen na de komma gestudeerd, maar maakte helaas een fout.”

Of hij zijn record dit jaar verbreekt, is afwachten want er zijn een paar geduchte concurrenten. De 13-jarige Tolga Tekin leerde voor vandaag 900 decimalen na de komma uit zijn hoofd. Het wereldrecord staat op naam van Akira Haraguchi, een Japanner die tot 100.000 decimalen kent.

BEKIJK - Dit is de studietactiek van Tolga en Martin

Videospeler inladen...

Wiskunde, saai?

De wedstrijd wordt georganiseerd door de leerkrachten wiskunde. “Het vak wordt vaak afgeschilderd als saai en hatelijk. Dat is het helemaal niet. Via deze wedstrijd kunnen we ook leerlingen aanspreken die minder goed zijn in wiskunde. Het is puur uit het hoofd leren en iedereen doet dat op zijn eigen manier", zegt Karlijn De Cree, coördinator op het Sint-Jozefscollege.

Ze is dan ook heel fier dat leerlingen zoveel moeite steken in de wedstrijd. En het controleren van alle decimalen? "Ik ben de geluksvogel in die zin dat ik niet moet verbeteren. Dat is voor de collega-leerkrachten wiskunde."

Meest gelezen