Belga

Criminaliteitscijfers in Leuven stijgen weer naar niveau van voor coronacrisis, ook cybercriminaliteit blijft stijgen

De overlast- en criminaliteitscijfers in de stad Leuven zijn gestegen tot op het niveau van voor de coronacrisis. Tijdens corona nam het aantal inbraken, fietsdiefstallen en geweldfeiten af, maar nu zijn de cijfers ongeveer gelijk aan die 2019. Ook de cijfers voor cybercriminaliteit blijven stijgen.

Het aantal inbraken in Leuven is vorig jaar met zo'n 50 procent gestegen ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers van de politie. Vorig jaar registreerde de politie 446 inbraken, in vergelijking met coronajaar 2021 is dat een stijging met 224 feiten, maar daar is een verklaring voor. “Het inbraakcijfers lag zeer laag tijdens corona”, zegt politiewoordvoerder Marc Vranckx. “Er is nu weer een stijging, en ook het aantal mislukte inbraken is toegenomen. Dat wijst er toch op dat onze campagnes om je woning te beveiligen succes hebben.”

Fietsdiefstallen

Het aantal fietsdiefstallen ligt ook weer in dezelfde lijn als voor corona. Vorig jaar werden er 1.792 fietsdiefstallen aangegeven, ongeveer hetzelfde aantal als in 2019. De meeste fietsen werden gestolen in de stationsbuurt, maar ook het sportkot, het sportcentrum van de KU Leuven, is een hotspot. Het aantal gestolen elektrische fietsen blijft ook stijgen. In 2019 was 10,8 procent van alle gestolen fietsen een elektrisch exemplaar. Vorig jaar al meer dan één derde van het totaal aantal gestolen fietsen.

Geweld en geluidsoverlast

Voor geweldfeiten werden in 2022 963 processen-verbaal opgesteld. Dat is een toename met 183 feiten in vergelijking met het coronajaar 2021, maar nog steeds minder dan tijdens het pre-coronajaar 2019, toen 1.084 feiten werden geregistreerd. Meestal ging het om opzettelijke of wederzijdse slagen en verwondingen.

Het aantal meldingen van geluidsoverlast nam ook na corona toe, met 3.319 meldingen vorig jaar. De meeste klachten gaan over te luide muziek en luidruchtige personen en zijn vooral het gevolg van kotfeestjes, straatlawaai en burengerucht. In februari, mei en oktober werden er meer klachten genoteerd dan tijdens andere maanden.

Cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit is één van de fenomenen die tijdens de coronacrisis wél zijn toegenomen. Dat zijn misdaden waarbij gebruik wordt gemaakt van onder meer een computer, tablet of smartphone. Het aantal feiten blijft ook na de pandemie hoog. In 2020 werd een recordaantal van 1.218 feiten gemeld, in 2021 waren er 936 aangiftes, in 2022 waren het er 997. “We zetten daar extra op in. We proberen potentiële slachtoffers ook te sensibiliseren”, zegt korpschef Vranckx. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers, even vaak vrouwen als mannen, is 45 jaar. Het oudste slachtoffer was 92 jaar oud. De politie kon 492 verdachten identificeren.

Meest gelezen