Culturele evenementen kunnen weer in Antwerpen: sector reageert blij, maar ook boos

Culturele en publieke evenementen zijn weer mogelijk in de provincie Antwerpen want - zo heeft de gouverneur Berx benadrukt - het is duidelijk gebleken dat die op een veilige manier georganiseerd kunnen worden. De sector is tevreden, maar vraagt zich af of het dan wel nodig was om alle culturele evenementen twee weken geleden abrupt stil te leggen. De draaiboeken met regels over afstand houden, voldoende handgels voorzien en mondmaskers verplichten werden toen al prima gevolgd. Waarom kwam er dan zo'n drastisch verbod?

Mondmaskers en handgel, een beperkt aantal toeschouwers en afstand, de draaiboeken voor coronaveilige voorstellingen (protocols werden ze genoemd) waren al vanaf half juni kant en klaar. Ze waren duidelijk, en golden voor heel Vlaanderen. Maar het mocht allemaal niet baten, in de provincie Antwerpen ging eind juli het slot op evenementen en dus ook op cultuur. 

Nu kan het weer wel. Want het is duidelijk gebleken dat publieke evenementen op een veilige manier georganiseerd kunnen worden, benadrukte de Antwerpse gouverneur Cathy Berx. Organisatoren zijn natuurlijk tevreden, maar toch ook boos. Als het twee weken geleden al veilig kon, waarom is er dan een verbod uitgevaardigd?  Want de gevolgen voor de sector en zijn werknemers waren - en zijn - wel dramatisch.

Milan Rutten, directeur van OLT Rivierenhof: "Ik begrijp dat je op het moment van de piek van de coronacijfers moet ingrijpen als overheid en dat dat soms snel gaat, en dat dat een beetje onvermijdelijk was, maar eenmaal het stof ging liggen was toch duidelijk dat het niet hoefde."

En niet alles kan zomaar weer opgestart worden. Een stadsfestival zoals de "Zomer van Antwerpen" met tientallen evenementen en voorstellingen weer op gang trekken is niet evident. Er zijn medewerkers in tijdelijke werkloosheid geplaatst, artiesten afgezegd , en locaties afgebroken.

Bekijk hieronder de reportage van Gitte Vanhoywegen in "Het Journaal" over de reacties in de Antwerpse evenementen- en cultuursector:

Videospeler inladen...

Ik moet met alle mensen die we vorige week bedankt hebben voor hun onwaarschijnlijke moed en inzet kijken of ze nog moed over hebben om verder te doen.

Patrick De Groote, organisator "Zomer van Antwerpen"

Organisator Patrick De Groote: ""Ik moet nu eerst even kijken met de artiesten wat zij ervan denken, en dan moet ik met alle mensen die we vorige week bedankt hebben voor hun onwaarschijnlijke moed en inzet - kijken of ze nog moed over hebben om verder te doen. Het maakt mij vooral kwaad om dat heel veel jonge mensen die voor Zomer van Antwerpen met heel veel goesting zijn beginnen werken, die zijn hun goesting een beetje kwijt. Dus we gaan het rustig bekijken, we gaan zeker terug opstarten, maar dat zal niet morgen zijn."

Het kan toch niet zijn dat een burgemeester in Boom beslist: ik ga mijn gemeente twee maanden lang zonder cultuur zetten? 

Michaël Pas, acteursgilde

Bovendien mogen gemeentebesturen zélf nog altijd beslissen of ze evenementen laten doorgaan of niet. En dat vindt Michaël Pas van de acteursgilde geen goed idee: "Dit soort beslissing moet van een veiligheidsraad komen. Het kan toch niet zijn dat een burgemeester in Boom beslist: ik ga mijn gemeente twee maanden lang zonder cultuur zetten? Die materie is veel te complex. Dat is een zaak voor virologen, specialisten en cultuurspecialisten, en niet voor burgemeesters overal in het land."

Bekijk hier de reportage van "Terzake" over de enorme impact van de coronamaatregelen op de evenementen- en cultuursector:

Videospeler inladen...

Meest gelezen