Minister Geens wordt geen lid van een Vivaldi-regering voor CD&V: "Tijd voor verjonging en vervrouwelijking"

Huidig minister van Justitie Koen Geens zal niet in een Vivaldi-regering stappen voor CD&V. Dat heeft Geens bevestigd aan VRT NWS.  "Ik hoopte dat het niet zou lekken", zegt hij in een reactie. "Ik vond dat het tijd was voor vernieuwing en vervrouwelijking van  de aanwezigen in de federale regering van CD&V." Concreet zou Geens plaats maken voor oud-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, al wordt ook huidig Vlaams minister Hilde Crevits genoemd.

De onderhandelingen over de vorming van een Vivaldi-regering (met de socialisten, groenen, liberalen en CD&V) gaan de tweede dag in. Wie zal de premier dan zijn van die volgende regering? Ook dat is een vraag die al enkele dagen of weken voor gegons zorgt. Logischerwijs worden de namen van de twee coformateurs Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS) genoemd, maar verschillende partijen droppen verschillende namen.

Zo ook CD&V. Vanmorgen zei huidig Vlaams minister voor Economie Hilde Crevits (CD&V) nog dat voorzitter Joachim Coens met haar én met Koen Geens een gesprek gevoerd had. Maar die laatste zal het alleszins al niet worden. Meer nog: hij zal ook niet deelnemen aan de volgende federale regering. 

Vernieuwing en vervrouwelijking

"Ik vond dat het tijd was voor vernieuwing en vervrouwelijking van  de aanwezigen in de federale regering van CD&V", zegt Geens in een reactie aan VRT NWS. "Ik ben niet meer zo jong -ik word aanstonds 63, heb 8 jaar regeringswerk achter de rug, waarvan 6 jaar op Justitie- en Ik vond het normaal dat ik mijn plaats ter beschikking stelde van jongeren."

"Ik hoop dat de voorzitter (CD&V-voorzitter Joachim Coens, red.) een waardige vervanger of vervangster voor mij vindt", voegt Geens eraan toe.

Bekijk hier de reactie van Koen Geens en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Concreet zou Geens plaats ruimen zodat CD&V kan inzetten op "vervrouwelijking en verjonging". Onder meer de namen van oud-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi (die bij de voorzittersverkiezingen de duimen moest leggen voor Joachim Coens) en die van Hilde Crevits worden genoemd.

Wie is Koen Geens?

Koen Geens is jurist van opleiding en is professor aan de KU Leuven. In 2007 stapte hij in de politiek als kabinetschef van toenmalig minister-president Kris Peeters. Bij de vorming van een nieuwe Vlaamse regering in 2009 nam hij echter alweer afscheid van de politiek. 

Tot hij in 2013 toetrad tot de federale regering onder Elio Di Rupo als minister van Financiën. Daar verving hij partijgenoot Steven Vanackere, nadat die ontslag had genomen uit de federale regering door de zaak-Arco. Vanackere kreeg als lid van de christelijke arbeidersbeweging (ACW) kritiek rond de ACW-winstbewijzen in Belfius (ex-Dexia Bank België). Het feit dat het ACW die winstbewijzen nog steeds aanhield in het genationaliseerde Belfius terwijl het ACW geen aandeelhouder meer was, deed heel wat stof opwaaien.

In maart 2013 maakte Vlaanderen kennis met Geens tijdens een interview in "Terzake", bekijk het fragment hier:

Videospeler inladen...

In 2014 werd Geens minister van Justitie in de regering-Michel I. In 2019 werd hij daarnaast ook vicepremier in de regering-Wilmès I, nadat Kris Peeters de regering had verlaten om Europees Parlementslid te worden. 

Bekijk hieronder het liveverslag van onze collega Riadh Bahri uit "Het Journaal":  

Videospeler inladen...

Crevits: "Ik ben ook een partijvrouw"

Hilde Crevits zei daarover vanochtend in "De ochtend" dat ze het gesprek aangegaan was met Coens daarover. "Maar ik ben een engagement aangegaan in de Vlaamse regering voor 5 jaar en daar wil ik me graag aan houden. Maar ik ben ook een partijvrouw, dus ik heb de voorzitter niet verboden om mijn naam te laten vallen."

Wat wel een feit is, is dat CD&V het moeilijk heeft met een liberale premier. Op dit ogenblik zijn Alexander De Croo van Open VLD en Paul Magnette van PS coformateurs, dus het is niet onlogisch dat een van de twee uiteindelijk premier zal worden. "Als je naar families kijkt, is de socialistische de grootste en dus aan zet. Dat kan ik dus nog begrijpen. Maar als je aan Vlaamse kant kijkt, zijn wij de grootste Vlaamse partij binnen die minderheidsregering. Of het een breekpunt wordt, laat ik aan de voorzitter. We hebben zo intens geprobeerd om een Vlaamse meerderheid te vrijwaren. Nu is het een ander project en is het tijd om inhoudelijke breekpunten te maken. De casting is dan het voorrecht van de voorzitter."

Troubles binnen CD&V?

En wat moeten we nu denken over de bezorgdheden binnen CD&V? Huidig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem liet vorige week zijn ontevredenheid al blijken in De Standaard, er is die WhatsAppgroep waar verschillende burgemeesters verkondigen dat ze niet te spreken zijn over een Vivaldi-coalitie en ook in de Krant van West-Vlaanderen klinkt eenzelfde geluid bij Bart Dochy, Vlaams Parlementslid en burgemeester van Ledegem. "Mijn partij heeft niets te zoeken in een Vivaldi-coalitie zonder Vlaamse meerderheid", zegt hij. 

Bekijk het verslag over de bezorgdheden van Bart Dochy uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

"Ik begrijp de zorgen die er zijn rond een regeringsdeelname heel goed", zegt ook Vlaams minister Hilde Crevits. "Het is een regering zonder Vlaamse meerderheid. Alles zal nu afhangen van de inhoud, de wijze waarop wij als partij gerespecteerd worden in die coalitie. Maar een iets moet je voorzitter Joachim Coens meegeven, hij investeert in de communicatie met de basis, met de burgemeesters. Dan is het spijtig dat dat op straat geraakt. Hij moet onderhandelen, hij luistert bijzonder goed naar de zorgen."

Ik begrijp de zorgen die er zijn rond een regeringsdeelname heel goed

"Ik heb ook mijn zorgen", geeft ze toe. "Maar als je springt, moet je springen vanuit een gedrevenheid en een wil om er een goed project van te maken." Daar draait het volgens Crevits om: een goed project. "Hier is ook een extra dimensie, want er is geen Vlaamse meerderheid. Dat betekent dat de Vlaamse zorgen extra gekoesterd moeten worden om het project te doen slagen. Ik hoop dat hij en de vele experten de komende dagen veel kracht zullen hebben om er een goed project van te maken. En als het geen goed project is, gaat het nooit door het ledencongres geraken."

Als het geen goed project is, gaat het nooit door het ledencongres geraken

Vandaag onderhandelen de zeven voorzitters verder over de vorming van een Vivaldi-regering. 

Bekijk het gesprek met Koen Geens uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen