Foto: Thijs Pattyn

Brandweer Westhoek redt pasgeboren kittens die vastzaten in motorblok van auto

In Ieper heeft de brandweer heel wat werk gehad om enkele pasgeboren kittens te redden die vast zaten in het motorblok van een auto. De bestuurder was nietsvermoedend van Zillebeke naar Ieper gereden. Pas toen hij zich geparkeerd had en een voorbijganger de diertjes hoorde miauwen, werden de hulpdiensten gebeld. Zij konden 2 van de 4 kittens redden.

Een voorbijganger in de Ieperse Maloulaan was gisteren verrast toen hij plots gemiauw hoorde zonder dat er een kat te bespeuren viel. Het geluid bleek van onder de motorkap te komen van een geparkeerde auto. Uiteindelijk werd beslist om de brandweer te bellen. "Er bleken kittens vast te zitten in het motorblok van de auto", gaat Kristof Louagie van de brandweer verder. "Om te vermijden dat we de motorkap moesten openbreken, hebben we via de politie de eigenaar van de auto opgespoord. Maar dan nog bleek het niet eenvoudig om de diertjes te bevrijden." 

Via de motorkap bleken de kittens volledig onbereikbaar. "Het motorblok zat in de weg. Dus hebben we luchtkussens gebruikt om de auto op te tillen en via de onderkant tot bij de kittens te geraken. Het was een ingewikkelde interventie omdat je enerzijds geen schade wil toebrengen aan die auto, maar ook wil voorkomen dat die diertjes verder wegkruipen in het motorblok."

Foto: Thijs Pattyn

Kittens dag en nacht verzorgen

De brandweer kon uiteindelijk 2 van de 4 kittens bevrijden. "De andere zijn waarschijnlijk omgekomen toen de bestuurder van Zillebeke naar Ieper is gereden. De 2 diertjes die de rit overleefden, zijn naar vrijwilligers gebracht van het dierenasiel die ze voorlopig thuis opvangen. Dat is nodig omdat zo'n jonge kittens veel zorg nodig hebben. Ze moeten dag en nacht om de 2, 3 uur worden gevoed en verzorgd." 

"Het is een gezin uit Menen dat ze opvangt", vertelt Magda Aerbeydt van het dierenasiel. "Zeker de eerste 2 weken is de zorg heel intensief. Daarna valt de nachtvoeding grotendeels weg. Ze drinken dan om de 3 uur overdag en om de 5 uur 's nachts. Na 4 weken beginnen ze zelfstandig te eten."

Foto: Thijs Pattyn

Nog vrijwilligers gezocht

Het opvanggezin zelf blijft liever anoniem. Maar volgens Aerbeydt verdienen ze alle lof. "We zorgen er natuurlijk voor dat die mensen geen extra kosten hebben voor voeding en voor de dierenarts, maar voor de rest staan zij, letterlijk, dag en nacht voor die kittens klaar, zonder vergoeding. Ze verdienen alle respect. Soms krijgen we op 1 dag tot 10 kittens binnen. Extra vrijwilligers zijn dus meer dan welkom. Het is ook leuk werk: je hebt altijd katjes in hun leukste en meest speelse levensfase. Als je ze van kleins af kan opvoeden, zijn ze ook erg aanhankelijk."

Foto: Thijs Pattyn

Meest gelezen