Het Hallepoortmuseum gaat een nieuwe toekomst tegemoet.
Foto: Amaury Michaux

Hallepoortmuseum in Brussel zet in op immaterieel erfgoed: "Waardevol om in leven te houden"

Het Hallepoortmuseum wil het immaterieel erfgoed van Brussel in de kijker zetten en in leven houden bij de jongere generaties. Het museum zal bijvoorbeeld proeverijen en erfgoedklassen organiseren. "Het gaat dan om ons eten en drinken, maar ook om tradities en folklore", zegt Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Ans Persoons (Vooruit).

De stad, de federale overheid en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst die het immateriaal erfgoed van de stad nieuw leven moet inblazen in het Hallepoortmuseum. "De gebouwen van Brussel zijn belangrijk en moeten beschermd worden, maar ook ons immaterieel erfgoed heeft waarde. We willen het op deze manier laten doorleven bij de jongere generatie", zegt Persoons.

Het museum krijgt dus een nieuwe invulling als uitstalraam voor immaterieel erfgoed. "We focussen op folklore, eten en drinken - bijvoorbeeld witloof, smoutebollen en geuze - en andere tradities zoals de Ommegang en de meiboom. We hebben daarover een rondvraag gedaan bij verenigingen en andere mensen die met erfgoed bezig zijn, maar ook bij willekeurige Brusselaars en bezoekers van het museum. Zo willen we weten wat zij belangrijk vinden."

Erfgoedklassen en proeverijen

Het museum zal samenwerken met folkloristische groepen uit de regio en de vzw het Paleis van Keizer Karel. De vzw baat ook het Paleis op de Koudenberg uit als museum. "Ze gaan hier erfgoedklassen organiseren om de jongeren te betrekken. Immaterieel erfgoed kan je niet zomaar tentoonstellen, want het is levend erfgoed. Het moet dus een interactieve ervaring worden. Het is bijvoorbeeld de bedoeling om proeverijen te organiseren."

"We hopen zo ook meer bezoekers aan te trekken", zegt algemeen directeur van de Koninlijke Museu voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) Géraldine David. "Momenteel komen er zo'n 18.000 mensen per jaar. Dat is heel veel, maar het mag nog meer zijn. We willen dat elke inwoner van Brussel hierheen komt."

Het project 'Hallepoort 2.0' wordt nog volop uitgewerkt. Ook het dak wordt nog vernieuwd, daarna wordt er nagedacht over hoe het immaterieel erfgoed nog beter kan gepresenteerd worden. Verschillende activiteiten zoals de erfgoedklassen kunnen wel al plaatsvinden. "De Hallepoort valt dus niet stil, maar over een aantal jaar zal het project pas volledig op haar pootjes staan", zegt David nog.

Meest gelezen