Teamwork: Alleen ga je sneller, samen kom je verder

De eerste schooldag is altijd aftasten, of je nu leerling bent of leerkracht. Je krijgt immers maar één kans om een goede start te maken met je kersverse klas. Maar hoe breek je het ijs tussen al die nieuwe gezichten? En hoe leer je hen op een constructieve manier samenwerken? Dat ontdek je in de EDUbox Teamwork van VRT. 

Op school leren we rekenen, andere talen spreken en chemische verbindingen maken. Maar aan hoe we moeten samenwerken wordt niet altijd evenveel aandacht besteed. Groepswerk beperkt zich te vaak tot het indelen van leerlingen in lukrake groepen, met allerlei frustraties en soms zelfs conflicten tot gevolg. Dat is jammer, want samenwerken is een vaardigheid die we meer en meer nodig hebben om te functioneren in de moderne maatschappij. De grote complexe problemen van vandaag kunnen enkel in team worden opgelost. 

Toch loopt het nog vaak fout. Uit onderzoek blijkt dat slechts 17 procent van de teams efficiënt samenwerkt. Mensen interpreteren eenzelfde opdracht anders omdat ze verschillen qua persoonlijkheid en qua achtergrond. Dat botst. Gelukkig biedt groepswerk ook veel voordelen!

Om jongeren succesvol te leren samenwerken, lanceert VRT de EDUbox Teamwork: Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Dit kant-en-klaar lespakket toont hen stapsgewijs welke voorwaarden verbonden zijn aan een geslaagd groepswerk. Broodnodig voor starters in de eerste graad, maar ook interessant voor oudere leerlingen. 

Hoe ziet de EDUbox er concreet uit?

De EDUbox Teamwork is een doe-box. Hij focust op vaardigheden, niet op kennis. Leerlingen krijgen een hele reeks opdrachten waarbij ze energiepunten kunnen verzamelen. Gedurende het hele traject worden ze begeleid door een virtuele chatbot, 'Coach Tim'. 

Als opwarmertje krijgen ze enkele ludieke opdrachten die de leerlingen confronteren met de complexiteit van samenwerken. Ze bekijken een video die hen leert dat een goeddraaiend team meer gedaan krijgt dan een individu. 

In deel 1 ontdekken ze de obstakels én de voordelen van in team werken.

Deel 2 leert hen hoe ze zich kunnen ontpoppen tot een droomteam. In een training die bestaat uit 4 levels worden ze op de proef gesteld. Ze analyseren video's en werken aan een stappenplan. Daarnaast leren ze elkaar vertrouwen. Ze leren dat teams met heel verschillende mensen beter werken zolang er voldoende wordt gecommuniceerd. 

Na een 'training', in deel 3, krijgen ze de hoofdrol in een simulatiespel dat speciaal voor deze EDUbox is ontwikkeld. Ruimtevaarder Dirk Frimout neemt hen mee op missie naar Mars! Addertje onder het gras: ze moeten met zoveel mogelijk energie op de planeet landen. Hierbij ontdekken ze al spelend of ze het samenwerken onder de knie hebben. 

Volledig interactief

EDUbox is gemaakt op maat van jongeren. In de klas kunnen ze in groepjes van 4 leerlingen zelfstandig aan de slag gaan met behulp van een interactieve website en uitgebreid audiovisueel materiaal. 

De interactieve les bestaat uit video's, een stukje theorie, veel doe-opdrachten, een spel en momenten van reflectie waarbij de leerlingen een conclusie moeten formuleren.

Hoe kan je deze EDUbox gebruiken?

Ga naar de catalogus op de website van EDUbox om de EDUbox Teamwork te gebruiken. Hij is beschikbaar als interactieve website (voor zelfstandig groepswerk in de klas).  

Belangrijk: voor je aan de EDUbox begint, kan je als leerkracht best eerst de hulpmiddelen downloaden en één exemplaar voorzien voor elk groepje. De persoonlijke data die worden verzameld om het eindrapport te maken, worden enkel lokaal op de computer opgeslagen.

Bijkomende info

EDUbox is een educatief en interactief concept om jongeren te laten kennismaken met een maatschappelijk thema. Het is een gratis leermiddel én een handig hulpmiddel om specifieke eindtermen te behandelen binnen verschillende sleutelcompetenties. 

Eerder kwamen al onderwerpen als duurzaamheid, identiteit, sociale media en wij-zij-denken aan bod.

De EDUbox Teamwork is een speciale editie, die tot stand is gekomen binnen het onderzoeksproject STEAMS, dat wordt gefinancierd door imec en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen. Dat project onderzoekt onder meer hoe groepen slim kunnen worden samengesteld en hoe groepswerk beter kan worden geëvalueerd. De EDUbox is een samenwerking van VRT met FTRPRF, Hudson, Uitgeverij Averbode, ITEC, imec en KUL Augment.

Je vindt de handleiding voor leerkachten voor deze EDUbox ook terug op het Medium-kanaal van EDUbox.

Blijf op de hoogte

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je hier. Je kan op die plek ook alle verschenen EDUboxen bestellen of downloaden. Voor meer informatie kan je ons mailen op edubox@vrtnws.be

Wil je weten wanneer nieuwe EDUboxen verschijnen of op de hoogte blijven over toekomstige uitgaven? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief Onderwijs.

Meest gelezen