imagebroker.com

26.117 leerlingen geschorst vorig jaar: Groen bezorgd over "problematisch cijfer"

Er zijn meer en meer leerlingen in het secundair, maar ook in het lager onderwijs, die tijdelijk of permanent worden geschorst. Een zorgwekkende evolutie, vindt Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen). Deze kinderen verdienen meer zorg en omkadering.

Vorig schooljaar 2021-2022 is 26.117 keer een leerling tijdelijk of permanent geschorst van de lagere of de secundaire school, omdat ze zich niet aan de regels houden. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met het schooljaar daarvoor. Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) heeft de cijfers opgevraagd. Ze vindt de hoge cijfers problematisch.

Dit is een zeer zware straf voor kinderen die eigenlijk hulp moeten krijgen

"Tijdelijk of permanent uitgesloten worden van een school heeft een enorme impact, zeker bij erg jonge kinderen. Dit is een zeer zware straf voor kinderen die eigenlijk moeten worden geholpen. Een zorgwekkende tendens omdat het in heel wat gevallen een hypotheek legt op hun verdere schoolcarriĆØre," zegt Elisabeth Meuleman.Ā 

Zorgleerkrachten staan nu zelf voor de klas

"Deze verontrustende cijfers tonen ook aan dat scholen en leerkrachten op hun tandvlees zitten. Normaal zijn het de zorgleerkrachten die probleemjongeren preventief helpen, maar door het lerarentekort staan die nu zelf voor klas." Werk aan de winkel voor minister van Onderwijs Weyts (N-VA), vindt Elisabeth Meuleman van oppositiepartij Groen. "Hij moet dringend leerkrachten ondersteunen, ook de CLBā€™s versterken en ervoor zorgen dat zorgleerkrachten de taak kunnen doen waarvoor ze aangesteld zijn".Ā 

In 2021-2022 is 22.601 keer een leerling van het lager of het secundair tijdelijk geschorst, 10.000 keer meer dan het vorige schooljaar. Er waren 3.516 definitieve uitsluitingen, meer dan dubbel zoveel.Ā  Opvallend is ook dat 100 leerlingen uit de lagere school definitief van school zijn gestuurd, de helft van hen in het eerste, tweede en derde leerjaar.

Vergelijking met voor corona

Stefan Grielens van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) vindt de cijfers zorgwekkend en ziet dat er ook meer schorsingen zijn dan voor corona. "Tijdens corona was er een daling, maar nu zitten we op een niveau dat hoger is dan voor corona en dat verontrust ons."

De CLB's vragen daarom meer begeleiding voor kinderen met problemen, zowel thuis als op school.Ā "Voor veel leerlingen is het op dit moment niet gemakkelijk. Na corona hebben we gezien dat er meer gedragsproblemen zijn. Je moet er dan eigenlijk voor zorgen dat er stabiliteit is. Dan vermijd je dat de problemen escaleren zoals vandaag gebeurt."

Als een leerling de leefregels van een school overtreedt, dan kan de school die leerling preventief schorsen. Dan mag de leerling tot 10 dagen niet naar school in het secundair en tot 5 dagen in het lager. Na zo'n preventieve schorsing kan de school ervoor kiezen om een tuchtstraf op te leggen: een tijdelijke uitsluiting van maximaal 15 dagen of een definitieve uitsluiting. In dat geval moet de leerling op zoek naar een andere school.

Meest gelezen