De Gezinsbond

Iemand met een beperking in je gezin? Van harte welkom voor Krokuskriebels in 90 musea in Vlaanderen 

De elfde editie van Krokuskriebels verwelkomt nog tot het einde van de krokusvakantie gezinnen in meer dan 90 musea in Vlaanderen en Brussel. De musea organiseren samen met de Gezinsbond, Faro, Bednet en De Ouders activiteiten voor kinderen van 0 tot 14 jaar. Dit jaar ligt de focus op inclusiviteit zodat ook gezinnen met een familielid met een beperking zich welkom voelen. 

Vanaf vandaag tot volgende week zondag verwelkomen meer dan 90 Vlaamse en Brusselse musea gezinnen naar aanleiding van het project Krokuskriebels. "Met speciale activiteiten willen we gezinnen verwelkomen die misschien nog niet naar een museum zijn gegaan. Het is heel laagdrempelig en het werkt ook. Veel gezinnen geven ook aan dat het de eerste keer is dat ze samen een museum bezoeken. Dat is belangrijk want zo gaan ze misschien na de krokusvakantie nog eens naar het museum", vertelt projectcoördinator Hilde Marichal van de Gezinsbond. 

Met de digitale editie ten tijde van corona in het achterhoofd beseften we dat niet iedereen naar het museum kan komen. Door het digitale verhaal vergeten we hen niet
Projectcoördinator Hilde Marichal

Dat de vorige tien edities van het project een succes waren, blijkt ook uit de bezoekerscijfers. "Gemiddeld verwelkomen we minstens 50.000 kinderen en ouders per editie. Dat is een minimum omdat veel musea gratis zijn, zeker voor kinderen. Vorig jaar haalden we 56.000 bezoekers", aldus Marichal. 

Focus op inclusiviteit

Na een bevraging bij deelnemende musea kwam naar boven dat er nog inclusiever gewerkt kon worden. "Musea doen er al veel rond, maar richten zich meestal op volwassenen of kinderen apart. Een aanbod voor het hele gezin waarvan iemand een beperking heeft, was er nog niet. Samen met De Ouders, een organisatie voor en door ouders van wie het kind een beperking heeft, is bekeken waarop we ons moesten focussen. Een 20-tal musea hebben echt specifiek een coachingtraject gevolgd. Bovendien zijn vele anderen ingegaan op de vraag om te kijken hoe zij hun aanbod konden aanpassen. 

Ook aan gezinnen die niet tot in een museum geraken, is gedacht volgens de projectcoördinator. "Samen met Bednet hebben we ook een beperkt aantal digitale activiteiten op poten gezet. We hebben veel geleerd van de digitale editie tijdens corona. Met die ervaring in het achterhoofd beseften we dat niet iedereen naar het museum kan komen. Door dat digitale verhaal vergeten we hen niet."

Voor meer informatie en een volledig overzicht van de activiteiten kan je op deze website terecht. 

Meest gelezen