Duidelijkheid voor personeel kerncentrales over hun toekomst na  een kernuitstap

Tot eind 2027 kunnen de 2000 werknemers van Engie Electrabel in de kerncentrales van Doel en Tihange aan de slag blijven. Werknemers ouder dan 45 kunnen hun job zelfs tot het einde van hun loopbaan behouden. En met een extra jaarloon hoopt het bedrijf de jongere werknemers lang genoeg aan boord te houden om de kerncentrales tot hun einddatum draaiende te houden.

Het personeel van de kerncentrales in Doel en Tihange kreeg vandaag meer duidelijkheid van de directie over de toekomst van hun job. Volgens de huidige wet stoppen de laatste kerncentrales eind 2025 met hun energieproductie. De federale regering moet die kernuitstap de komende weken wel nog definitief bevestigen.

Garantie op werk voor alle 45-plussers

Maar het werk is nog niet meteen afgelopen voor het personeel wanneer de kerncentrales stilvallen. Tot 2040 is er nog werk op de sites voor de ontmanteling van de centrales. Voor de 45-plussers is er dan ook de garantie dat ze tot het einde van hun carrière in Doel en Tihange aan de slag kunnen blijven. Engie Electrabel voorziet tien miljoen euro om het personeel om te scholen, want hun takenpakket zal er heel wat anders uitzien.

Jonge werknemers overtuigen om te blijven

Het grote risico voor Engie Electrabel is dat jonge, technische profielen nu al rond beginnen te kijken naar andere interessante jobs. Zo is het profiel van de jonge werknemers van Doel erg gegeerd in de nabijgelegen havenbedrijven. Maar die jonge werknemers zijn broodnodig om de kernenergieproductie tot 2025 te garanderen. Zonder hen kan een kernuitstap al sneller een realiteit worden dan verwacht, vreest Etienne Schelstraete van de christelijke vakbond ACV: "Er is nog maar 1 kerncentrale in de wereld erin geslaagd om de einddatum te halen. Een 15-tal andere moesten eerder toe omdat de personeelsvereisten voor kerncentrales erg strikt zijn: als je ook maar één personeelslid tekort komt, moet je onmiddellijk de centrale stoppen."

Als je ook maar één personeelslid tekort komt, moet je onmiddellijk de centrale stoppen
Etienne Schelstraete, christelijke vakbond ACV

Daarom krijgen de jonge werknemers een extra vergoeding. Als ze tot midden 2026 in dienst blijven, krijgen ze er een brutojaarloon bovenop. Toch zal die financiële compensatie mogelijk niet voldoende werknemers overtuigen, hoort Schelstraete bij het personeel: "Na 2027 is er geen garantie meer, dus de mensen die wilden blijven, beginnen na te denken over vroeger vertrekken dan ze van plan waren."

Naast het personeel van Engie Electrabel werken nog enkele duizenden werknemers in ondernaanneming op de sites. Voor hen blijft de toekomst onduidelijk.

Meest gelezen