foto Bio Base Europe Plant - medewerker aan een fermentor van 150 liter

Gentse proeffabriek ontwikkelt schoonmaakmiddelen uit aardappelschillen en voedselafval van supermarkten

In de Gentse haven ontwikkelt de Bio Base Europe Pilot Plant schoonmaakmiddelen op basis van aardappelschillen, suikerbietenpulp en voedingsafval. Het gaat om elementen die producent Ecover verwerkt in een nieuwe allesreiniger en toiletreiniger. De ontwikkeling gebeurde met een fonds van bijna 7 miljoen euro, waar zowel de industrie als Europa geld in steken. De nieuwe producten zijn de eerste resultaten van het project. 

De Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) in Gent is een soort proeffabriek waar allerlei bedrijven nieuwe technologieën uittesten en verfijnen. Ze kunnen experimenten op grote schaal uitrollen, om te zien of ze ook écht op de markt kunnen komen. De fabriek krijgt Europese steun en kan nu uitpakken met twee producten die vanaf vandaag, in beperkte oplage, verkocht worden. Het gaat om een allesreiniger én een toiletreiniger van Ecover. Het bevat bestanddelen die gemaakt zijn uit voedingsresten. 

Hoe werkt het?

De voedselresten ondergaan allerlei chemische processen. "We werken onder meer met afval van supermarkten. Het gaat om producten die bedorven zijn of bijna gaan vervallen. Tot nu toe werden die gebruikt om biogas te maken. Wij gaan een stapje verder", legt Sophie Roelants uit. Zij is zaakvoerder van AmphiStar, een spin-off van de BBEPP en UGent die meewerkt aan de ontwikkeling. "De voedingsresten krijgen een behandeling waardoor ze veel suiker bevatten. We laten er micro-organismen op los. Dat zijn beestjes die - net als mensen - heel graag suiker eten", verklaart Sofie Lodens van BBEPP. Zij leidt het project. "De suikers worden door de organismen omgezet in bio-detergenten. Die kunnen we in schoonmaakmiddelen steken", zegt Roelants. Via technologie van een ander bedrijf, TripleW, kunnen ook melkzuren uit het afval gehaald worden. 

De ontwikkelaars gebruiken afval van supermarkten en werken ook samen met bedrijven die frieten of kroketten maken. De aardappelschillen zijn een belangrijke grondstof voor de schoonmaakmiddelen. "Er is eigenlijk veel materiaal voorhanden", benadrukt Roelants. 

Wat is het effect?

De nieuwe producten worden in beperkte oplage gemaakt door het bedrijf Ecover, het is een testcase om te tonen dat de processen en innovaties doen wat ze moeten. De nieuwe allesreiniger bestaat zo uit 97 procent voedselafval, bij de toiletreiniger is dat 81 procent. Ecover is niet aan haar proefstuk toe, het bedrijf bracht eerder ook al een afwasmiddel op de markt op basis van bierresten.  

Welke producten komen er nog?

Het bedrijf werkt samen met Bio Base Europe Pilot Plant in het kader van het Europees innovatieproject Waste2Func. Daar is in totaal bijna 7 miljoen euro vrijgemaakt om revolutionaire schoonmaakmiddelen te ontwikkelen. Er zullen nog meer producten in beperkte oplage uit voortkomen. "Op termijn zullen er zeker nog nieuwe toepassingen komen, bijvoorbeeld in de cosmetica", zegt Roelants. "We hebben een projectsubsidie gekregen voor bijna 4 jaar, we zijn iets over halfweg", besluit Lodens. Europa investeert geld in het project omdat het de uitstoot naar beneden helpt én op termijn ook heel wat hoogtechnologisch jobs zal creëren. 

Meest gelezen