Lies Willaert (vrt)

Jan Van Rompaey hekelt vettige  studentendopen: "Heb er nooit de diepere zin noch de betekenis van ingezien"

Gewezen tv-maker Jan Van Rompaey schaart zich achter de oproep van rector Luc Sels van de KU Leuven. Die wil dat er een einde komt aan de vettige, vernederende studenten­dopen. De doop van studentenkring Reuzegom, waarbij een student om het leven kwam, noemt Van Rompaey ronduit misdadig.

Jan Van Rompaey legt op zijn Facebook-pagina de vinger op een etterende wonde. Hij pleit onomwonden voor het afschaffen van studentendopen. "Ik heb er nooit de diepere zin noch de betekenis van ingezien", schrijft hij.  Van Rompaey is ook niet mals voor de leden van studentenclub Reuzegom, die deelnamen aan de doop met dodelijke afloop: "Een jongen is dood. Dat is moord", stelt hij.

Niet de eerste dode

De doop van Reuzegom is niet de eerste met dodelijke afloop, herinnert Van Rompaey zich. "Ruim een halve eeuw geleden heb ik in Leuven een student weten sterven nadat een aantal mafkezen hem inkt had laten drinken", vertelt hij in de middag op Radio 2 Vlaams-Brabant.  "Dat is me altijd bijgebleven, maar iedereen is dat blijkbaar vergeten." 

Weg met de gortigheid

Van Rompaey is niet tegen de dopen op zich. Maar de gortigheid vindt hij niet meer kunnen. "Het kan ook grappig zijn", vertelt Jan. "Ik heb schachten ooit de tramsporen in Leuven zien poetsen met een sponsje. Zij zullen dat niet grappig gevonden hebben, maar ik kon er wel om lachen." Zelf heeft Van Rompaey zich nooit laten dopen omdat hij de zin er niet van inziet. En hij blijft ook vandaag bij zijn overtuiging: "Ik begrijp ook niet wat deze pubers bezielt, gefixeerd als ze zijn op modder, excrementen, urine, slijm, seks en alles wat hun jonge medestudenten kan vernederen", zegt hij. 

Elite

Voor de leden van Reuzegom heeft Van Rompaey geen goed woord over:  "Een jongen is dood, dat is moord. En moord is een misdaad, ook als die wordt uitgevoerd door elitejongeren." Dit zijn toekomstige dokters, advocaten of magistraten. Als die met zo een mentaliteit het echte leven instappen, dan stel ik mij daar vragen bij", besluit Van Rompaey.

Meest gelezen