Jeffrey Roos

Vissers die aan de Vistrap in Oostende lossen, mogen meer vis en garnalen rechtstreeks aan horeca verkopen

De vissers die dagverse vis aan land brengen aan de Oostendse Vistrap, mogen voortaan meer van hun producten rechtstreeks verkopen aan de plaatselijke restauranthouders. Tot voor kort mochten ze maar 100 kilogram vis en garnalen zonder voorafgaande keuring verkopen aan de horeca en dat vonden ze te weinig.

Die hoeveelheid wordt nu opgetrokken naar 500 kilogram. Begin februari was minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) op bezoek in Oostende. De Noordzeevis stond tijdens dat overleg centraal. Daarbij werd de problematiek aangekaart dat de lokale horeca de vers gevangen vis eigenlijk niet rechtstreeks bij de Vistrap kon kopen, mits een vrijstelling van 100 kilogram.

De minister zou de wetgeving bekijken en daaruit volgde een nieuw Koninklijk Besluit. "Alles boven de 100 kilogram moest visueel gekeurd worden in de Oostendse vismijn", zegt schepen van Economie Charlotte Verkeyn (N-VA). "Dat is een keuring die gebeurt door de voedselinspectie."

"Nu is er die vrijstelling tot 500 kilogram. En de vissers hoeven ook niet langer met hun product naar de vismijn te zeulen als ze boven die 500 kilogram gaan. De voedselinspectie kan voortaan ook keuren aan de Vistrap zelf en dat is een enorme stap voorwaarts."

Reders en horeca tevreden

"Die 100 kilogram vrijstelling was veel te weinig", zegt Christel Dewaele, reder van de O.191 Romy. "Wij zijn blij met het vijfvoud dat nu van een vrijstelling geniet. Eindelijk ziet men het belang van de korte keten in. Ik zie dit echt als een ondersteuning van de kustvisserij. We hebben het de laatste jaren niet gemakkelijk gehad. Deze versoepeling geeft ons wat meer ademruimte."

"Onze ingrediënten kunnen niet verser zijn dan wanneer ze direct van onze Vistrap komen", zegt Tom Vanhaecke van restaurant Le Bassin. "Het nieuwe Koninklijke Besluit zal het ook voor de restauranthouders gemakkelijker maken om dagverse vis te kopen. Nu was er een limiet tot 100 kilogram en die keuring zagen veel vissers niet zitten, maar nu krijgen we meer vis door het optrekken van de vrijstelling naar een vijfvoud.

Jeffrey Roos

Meest gelezen