"Professor van het Gents" Freek Neirynck (70) is overleden

Bekende Gentenaar Freek Neirynck is na ziekte overleden. Hij werd pas 70 jaar in oktober. "Ik verlies een goede vriend. Wij hebben een heel parcours uitgebouwd al die jaren. Het verlies valt zwaar," vertelt Luk De Bruyker, alias Pierke Pierlala, met wie Freek jarenlang samen heeft geschreven.

Freek Neirynck, auteur, journalist en regisseur is op 70 jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis. Afgelopen nacht is hij vredig heengegaan in het Damiaanziekenhuis in Oostende, de stad waar hij al enkele jaren een appartement had op de dijk. Dat bevestigt zijn vriend en collega Luk De Bruyker aan de redactie van Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Freek Neirynck werd geboren op 10 oktober 1949 in Tielt maar verhuisde vrij vlug naar Gent, meer bepaald naar de volkse buurt de Brugse Poort. Hij groeide er op als een rebelse jongeling en stichtte er zijn eerste gezelschap Toneelboetiek.

Jarenlang was hij samen met Luk De Bruyker het gezicht van Theater Taptoe. Freek was bijna 25 jaar artistiek directeur en samen bouwden ze het figurentheatergezelschap uit tot een gerenommeerd theater. Ze reisden de wereld rond met successtukken als "Hemel", "Genoveva, zoo kuisch, zoo pure…" van de hand van Freek. Het gezelschap werd trouwens, omwille van de internationale erkenning, driemaal cultureel ambassadeur van Vlaanderen. 

Uit het archief: bekijk hier een reportage van "Kunstzaken" over Theater Taptoe op de Gentse Feesten (19/07/1986) (lees daarna verder onder de video)

Videospeler inladen...

Binding met de mens

In zijn thuisstad Gent was hij de laatste jaren vooral gekend als "Perfesser Gents" (Professor van het Gents, red.) en medeoprichter en "tekstfournisseur" (tekstschrijver, red.) van ’t Spelleke van Drei Kluiten. Dat gezelschap rond de figuur van Pierke Pierlala, vertolkt door Luk De Bruyker, specialiseerde zich in politieke satire. Ze traden op tijdens de Gentse Feesten en brachten ook eindejaarsconferences. De laatste jaren deden ze het kalmer aan. 

Neirynck schreef verschillende Gentse naslagwerken en werd een paar weken geleden nog in de bloemetjes gezet door de Gentse Sosseteit, een vereniging die zich inzet voor het behoud van het Gentse dialect. Hij was trouwens jarenlang ondervoorzitter van de vereniging.

Daarnaast was hij ook voorzitter van HAM (Honest artist movement). Die vereniging reikt elk jaar de Louis Paul Boon-prijs uit aan een kunstenaar die in zijn of haar werk "de binding met de mens" centraal stelt. 

Eric Bauwens notuleerde zijn leven onder de titel “Leven van een artistieke duizendpoot”. Het lijvig boek werd in december voorgesteld als sluitstuk van de Gentse Week. Neirynck sprak er een laatste keer voor publiek. Met het overlijden van Freek Neirynck verliezen Gent en de figurentheaterwereld ongetwijfeld een van hun iconen.

Meest gelezen