Adolf Hitler in 1941
Verwendung weltweit, usage worldwide, Please check additional restrictions!, Bitte Einschränkungen der Handelsrechte beachten!

Duitsland schept duidelijkheid over "oorlogspensioenen voor gewezen collaborateurs"

787.740 euro.  Dat is het bedrag dat Duitsland maandelijks wereldwijd betaalt aan buitenlandse "oorlogsslachtoffers". Bij die slachtoffers zijn ook gewezen collaborateurs, die bijvoorbeeld met nazitroepen hebben meegevochten en  gewond zijn geraakt.  Maar gewezen SS-leden zijn er niét bij, laat het Duitse ministerie van Arbeid weten.

De discussie over de Duitse "oorlogspensioenen" aan Belgische collaborateurs woedt al drie jaar.  De groep Mémoire-Herinnering, een vereniging van en voor overlevenden van de nazi-concentratiekampen, bracht in 2016 aan het licht dat verschillende Belgen die met de nazi's hadden gecollaboreerd nog maandelijks een "Duits pensioen" kregen.  De bedragen variëren tussen 400 en 1.300 euro. Het gaat strikt gezien niet om echte pensioenen, maar om vergoedingen voor "oorlogsinvaliden".  

Deze week schreef De Morgen dat verschillende Belgische gewezen Waffen-SS'ers nog zo een uitkering kregen.  Diezelfde dag riep de kamercommissie buitenlandse zaken de regering op die 'lijst' op te vragen bij Duitsland.

Sneller dan verwacht heeft de Duitse minister van werk nu duidelijkheid gebracht.  Het klopt dat sommige Belgen die aan de zijde van de nazi's hebben meegevochten een maandelijkse uitkering krijgen.  Wellicht gaat het om 18 hoogbejaarde mannen.  Duitsland ontkent echter formeel dat er bij die groep collaborateurs zijn die voor de "Wehrmacht" of de "SS" gewerkt hebben. Die groepen in het bijzonder hebben zich schuldig gemaakt aan inbreuken tegen de menselijkheid.  Zij hebben, volgens een Duitse wet uit 1950, geen recht op uitkeringen.

In totaal betaalt Duitsland wereldwijd nog aan iets meer dan 2000 bejaarde buitenlanders een pensioen.  Dat kost in totaal exact 787.740 per maand aan de Duitse staatskas. De maatregel dat buitenlandse collaborateurs die met de nazi's vochten maandelijks uitkeringen krijgen leidt ook in Duitsland zelf tot controverse.  De Duitse deelstaten betalen de pensioenen uit.  Zij kunnen die uitbetaling stopzetten als blijkt dat de gepensioneerde zich toch heeft schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Meest gelezen