Nieuw in 2020: Rookmelders, dakisolatie en dubbel glas voortaan verplicht, wegwerpbekers verboden

Een nieuw jaar, dat betekent steevast een rist nieuwe regels die ingaan. In aanloop naar 2020 bekijken we wat er verandert op allerlei vlakken. Vandaag pikken we er zeven nieuwe regels uit op het vlak van milieu en gezondheid, gaande van strengere energie-eisen in de bouw tot elektronische voorschriften bij de dokter.

1. Rookmelders verplicht

Rookmelders zijn vanaf 1 januari wettelijk verplicht in elke woning in Vlaanderen. En dat hebben we geweten: na een campagne van Netwerk Brandweer is er de afgelopen weken een rush geweest op rookmelders in doe-het-zelfzaken.

Sinds 2013 was het in huurwoningen en nieuwbouwwoningen al verplicht om één rookmelder per verdieping te hebben. Nu wordt die verplichting uitgebreid naar álle woningen in Vlaanderen. De algemene verplichting komt er om het grote aantal doden door woningbranden in Vlaanderen naar beneden te krijgen. 

Er komen echter geen controleacties en het wordt ook niet verplicht voor de brandverzekering.

2. Ook dakisolatie en dubbel glas verplicht

Vanaf 1 januari zijn ook goede dakisolatie en dubbel glas verplicht in elke woning in Vlaanderen. Woningen die geen of niet genoeg dakisolatie hebben, kunnen ongeschikt worden verklaard. 

Concreet zou dakisolatie minimaal 3 tot 4 centimeter dik moeten zijn en als het huis een ongebruikte zolder heeft, moet de zoldervloer geïsoleerd zijn. De norm geldt zowel voor de eigen woning als voor huurwoningen. Maar de sancties wanneer een woning ongeschikt wordt verklaard, zijn er vooral voor verhuurders, en niet voor mensen die in hun eigen, enige woning leven. 

Wat de premies van de netbeheerders betreft, zullen de premies voor hoogrendementsglas in een bestaande woning zakken naar 8 euro per vierkante meter. Dat is 2 euro minder dan voorheen. Daarnaast daalt ook de premie voor de plaatsing van een warmtepompboiler van 400 naar 300 euro. De overige premies van de netbeheerders blijven onveranderd.

3. Strengere energie-eisen voor nieuwbouw

Wie een nieuw huis bouwt in Vlaanderen, moet vanaf 1 januari rekening houden met strengere energie-eisen. Het maximale E-peil (de maat voor het energieverbruik van de woning) wordt verlaagd van E40 naar E35. En het E-peil voor wie een doorgedreven renovatie uitvoert met energiemaatregelen (een zogenoemde ingrijpende energetische renovatie) daalt naar E70.

4. Geen wegwerpbekers meer

Een andere ingrijpende milieumaatregel: vanaf volgend jaar is het verboden om wegwerpbekers, blikjes of petflesjes te gebruiken op evenementen. Als een organisator toch nog "wegwerprecipiënten" gebruikt, dan moet hij die voor 90 procent opnieuw inzamelen. 

De politie zal worden ingezet om de toepassing van de nieuwe regels te controleren. Zij kunnen een sanctie opleggen of een proces-verbaal opmaken. Voor grotere evenementen staat de Vlaamse milieu-inspectie in voor de handhaving.

5. Synthetische onkruidverdelgers verboden

Particulieren mogen geen synthetische onkruidverdelgers meer gebruiken. Eerder was het gebruik van sproeistoffen op basis van glyfosaat, zoals het omstreden Roundup, ook al verboden voor particulieren. 

Professionele gebruikers met een vergunning mogen wel nog totaalherbiciden of synthetische onkruidverdelgers gebruiken.

6. Elektronisch voorschrift verplicht

Huisartsen en specialisten zullen voortaan geen medicijnen meer mogen voorschrijven op een briefje: vanaf 1 januari wordt elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen verplicht.

Het RIZIV stopt ook met het leveren van voorschriftenboekjes. Op huisbezoek of in geval van overmacht mogen artsen wel nog op papier blijven voorschrijven.

7. Sigaretten allemaal in eenzelfde pakje

Tabakswaren moeten vanaf Nieuwjaar allemaal in hetzelfde neutrale pakje zitten. Er mogen geen merklogo's of promotieteksten meer op de verpakkingen staan. Andere kleuren dan groen-bruin zijn uit den boze. Alleen het merk, het type en de hoeveelheid van het product mag vermeld staan, in slechts één soort lettertype. 

De neutrale verpakking wordt verplicht voor sigaretten, rol- en waterpijptabak, maar ook voor aanverwante producten zoals vloeipapier, sigarettenhulzen en filters. Met deze maatregel wil de regering het aantal rokers in België verder doen dalen.

Meest gelezen