Microsoft waarschuwt voor oplichters

Verschillende mensen zouden de afgelopen dagen zijn opgebeld door fraudeurs die zich uitgeven voor Microsoft-medewerkers. Zowel Microsoft als de federale politie vragen om zeker geen vertrouwelijke informatie zoals wachtwoorden, bankgegevens en gebruikersnamen mee te geven via de telefoon.
2013 Getty Images

De oplichters bellen hun slachtoffers op met de smoes dat er problemen zijn met hun computer.Ā Zo vragen ze bijvoorbeeld om Windows 8.1 terug te zetten naar Windows 8 of maken ze het slachtoffer wijs dat er een virus op de computer staat, om dan vervolgens hun diensten aan te bieden.

Uiteindelijk proberen de oplichters het slachtoffer vertrouwelijke gegevens te ontfutselen.Ā Ze vragen het slachtoffer ook om naar een bepaalde website te surfen. Nadat een slachtoffer de bewuste website heeft bezocht, kunnen de oplichters zichzelf toegang geven tot de computer van het slachtoffer. Daarna vragen ze het slachtoffer te betalen voor de bewezen diensten. Indien de gedupeerde niet wil betalen, dringen ze aan of blokkeren ze zelfs de computer.

Aangezien ze de kans kregen om kwaadaardige software op de computer van het slachtoffer te installeren, blijft de computer onder controle van de oplichters, zelfs zonder dat het slachtoffer dit merkt. Zo kan de gedupeerde in de toekomst opnieuw slachtoffer worden van andere praktijken zoals spionage, oplichting of afpersing.

Politie: "Haak de telefoon meteen in"

Zowel Microsoft als de federale politie vragen de burgers met aandrang niet in te gaan op deze telefoontjes. "Informatie over beveiligingsincidenten of updates van beveiligingssoftware sturen we via e-mail naar abonnees van ons programma voor beveiligingsĀ­berichten. Onze helpdesk zal hiervoor nooit proactief naar eindgebruikers bellen en al zeker nooit persoonlijke gegevens vragen of gebruikers laten betalen", reageert Caroline Wouters van Microsoft.

De Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale gerechtelijke politie raadt aan de telefoon gewoon in te haken en in geen geval de opgedragen opdrachten uit te voeren. Er wordt ook uitdrukkelijk gevraagd zeker geen vertrouwelijke informatie te geven via telefoon (zoals gebruikersnamen, wachtwoorden of kredietkaart- of bankgegevens).

Wie al toegang heeft gegeven tot zijn of haar computer, moet die computer onmiddellijk loskoppelen van het internet en een volledige scan uitvoeren met een virusscanner.Ā Ook alle wachtwoorden en veiligheidsvragen zowel van de computer als van internetaccounts worden best gewijzigd. Wie schade heeft geleden, kan een klacht neerleggen voor hacking en sabotage neerleggen bij de lokale politie.

Meest gelezen