Videospeler inladen...

Israël lanceert eerste maanlander met privégeld en neemt vlag, bijbel en kindertekeningen mee

De Israëlische maanlander Beresheet is afgelopen nacht succesvol gelanceerd. Als alles goed verloopt, schrijft Israël geschiedenis. Het gaat hier om de eerste maanmissie ooit betaald met privégeld. De maanlander zal onder meer een Israëlische vlag en het dagboek van een Holocaust-overlevende planten op de maan. "Dit is een prestigeproject."

Om 2.45 uur onze tijd werd de maanlander gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida. Met de hulp van een SpaceX Falcon 9-raket werd de sonde in een baan om de aarde gebracht. Nadien zal hij worden opgepikt door de zwaartekracht van de maan. Op 11 april zou Beresheet - zo groot als een vaatwasmachine - moeten landen op de maan. 

Bekijk hieronder de beelden van de lancering en lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

Als alles goed gaat, wordt Israël het vierde land ooit dat op de maan kan landen. De Verenigde Staten, Rusland en China gingen het land al voor. Alleen: daar ging het telkens om de ruimtevaartorganisatie van de landen die de maanlander lanceerden. Nu kan Israël geschiedenis schrijven met de eerste maanmissie gefinancierd met privégeld. 

Wetenschap of prestige?

"De sonde heeft een aantal wetenschappelijke instrumenten aan boord, al zijn het er niet veel", zegt Koen Geukens van de Vereniging voor Sterrekunde aan VRT NWS. Eens geland zal de sonde het magnetische veld meten en zal het data en foto's doorsturen. "Maar het toestel heeft geen thermische controle. Het zal snel oververhit raken als het een tijdje in de zon staat."

"Ik denk dat we de Israëlische vindingrijkheid hebben getoond, als je kijkt naar wat we hebben bereikt met de beperkte middelen die we hadden", zegt Morris Kahn, hoofdsponsor en voorzitter van SpaceIL, het bedrijf achter de maanlander. "We hebben een technologie ontwikkeld waarvan ik denk dat ze belangrijk zal worden."

Met dit prestigeproject wil Israël tonen hoe sterk het land is op technologisch vlak

Correspondent Jan Franke

En net dat is zo belangrijk voor Israël, zegt correspondent Jan Franke in "De ochtend" op Radio 1. "Dit gaat om een prestigeproject, waarmee Israël wil tonen hoe sterk het land technologisch is. Bovendien zal de maanlander ook enkele symbolische zaken planten op de maan: een Israëlische vlag, de joodse bijbel, kindertekeningen en het dagboek van een Holocaust-overlevende."

De komende tien jaar mogen we nog meer verwachten

Koen Geukens van de Vereniging voor Sterrekunde

Het geld voor deze missie komt van joodse miljardairs van over de hele wereld. Maar zulke privéinitatieven zullen wel belangrijk zijn in de toekomst, zegt expert Geukens. "De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is op zoek naar bedrijven die landers op de maan kunnen zetten om wetenschappelijke instrumenten af te leveren. De komende tien jaar mogen we dus nog meer van zulke initiatieven verwachten."

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

China

Begin dit jaar landde ook al de Chinese ruimtesonde Chang'e-4 op de maan. Ook toen was er sprake van een primeur, aangezien de sonde naar de "achterkant" van de maan ging.

"Tegen eind dit jaar zal China opnieuw een sonde lanceren", zegt Geukens. "Die moet een bodemmonster opgraven en naar de aarde brengen. Dat is al een heel stuk complexer, maar we gaan ervan uit dat dat ook goed zal lopen."

Beluister hieronder het gesprek met correspondent Jan Franke in "De ochtend":

Bekijk onze explainer-video over de Chinese maanmissie:

Meest gelezen