Ex-burgemeesters en het zwarte gat: "Ook in mijn praktijk komen politici die het moeilijk hebben"

Psychiater Dirk De Wachter schrikt niet dat veel burgemeesters vrezen voor het zwarte gat indien ze geen nieuwe ambtstermijn krijgen. Al hoeft dat niet het einde van hun geluk in het leven te betekenen, zegt hij in het programma "Start Je Dag" bij Radio 2 Antwerpen.

"In tegenstelling tot wat velen denken, blijkenĀ politici na verkiezingen ook maar mensen die soms tegenslag kunnen hebben", zegt De Wachter in "Start Je Dag". "Je job verliezen is altijd erg. Of er nu een fabriek sluit of bij een faillissement, maar burgemeesters zijn natuurlijk heel zichtbaar voor iedereen."Ā  Dat heeft voor- en nadelen volgens De Wachter. "Iedereen ziet altijd alles wat je doet.Ā Maar omgekeerd worden zulke figuren ook vaak langs alle kanten door iedereen ondersteund."Ā 

Omarm me

Ā 

Moet elke toekomstige ex-burgemeester danĀ naar de therapeut lopen? "Laten we de hulp vooral niet niet nodeloos psychiatriseren," zegt De Wachter.Ā "Niet iedereen moet met zijn verdriet naar de dokter. Er zijn familie, vrienden en partijgenoten waar ze hopelijk terechtkunnen." Het advies van De Wachter voor politici die het zwarte gat vrezen is niet anders dan voor gewone stervelingen. "Wees verbonden met de mensen rondom je. Spreek erover met hen. Dat is mijn goede raad voor iedereen die het moeilijk heeft."

Vuile campagnes

Ā 

Maar is het wel zo eenvoudig als je tijdens een bitsige campagne ook al heel wat harde woorden hebt moeten slikken? "In mijn praktijk zag ik de voorbije jarenĀ politici die tegen de macht zijn aangelopen. Er is veelĀ concurrentie tussen grote ego's die elkaar bijna naar het leven staan. Als er macht in het spel is worden de menselijke relaties helaas uitvergroot."

Ook de sociale media helpen niet volgens Dirk De Wachter. "De beledigingen staan openlijk op Facebook en iedereen kan ze lezen. Dat maakt het voor de betrokkenenĀ niet gemakkelijker." Toch benadrukt De WachterĀ dat erĀ hoop is. "Laten we objectief blijven. Politici hebben vaak iets meerĀ financiĆ«le middelen en kansen op een nieuwe job dan deĀ man in de straat."

Meest gelezen