De radicaal-rechtse politicus Rasmus Paludan houdt de Koran omhoog  tijdens een actie voor een moskee in Kopenhagen.
AFP or licensors

Denemarken en Zweden willen manifestaties beperken waarin koran beledigd wordt na nieuwe koranverbranding

In Zweden is vanmiddag tijdens een manifestatie opnieuw een koran vertrappeld en verbrand. Met de actie hopen de organisatoren een verbod op het heilige moslimboek te bekomen. De Zweedse premier sprak eerder al zijn bezorgdheid uit over de koranverbrandingen. In buurland Denemarken wil de regering dergelijke manifestaties beperken. 

Tijdens een bijeenkomst voor het parlement in de Zweedse hoofdstad Stockholm, hebben twee mannen de koran vertrappeld en in brand gestoken. Zaterdag diende activist Salwan Najem daarvoor een aanvraag in bij de politie. Hij kreeg daarbij de hulp van Salwan Momika, de Iraakse vluchteling die de afgelopen maand al meerdere protestacties voerde.

"Ik zal de koran in brand blijven steken tot de regering het boek verbiedt", zei Momika aan de pers. Zijn boodschap zorgde voor een hele reeks koranverbrandingen in het land. De Zweedse politie blijft dan ook aanvragen ontvangen voor bijeenkomsten waarbij het heilige boek van de moslims in brand zal worden gestoken. Vandaag alleen werden al drie aanvragen gedaan. Eén daarvan is voor een koranverbranding voor de Iraanse ambassade op 3 augustus. De twee anderen gaan over een gelijkaardige actie op 10 augustus in Norsborg, ten zuiden van de provincie Stockholm.

Ik zal de koran in brand blijven steken tot de regering het boek verbiedt

Salwan Momika

De verschillende manifestaties hebben tot hevig protest in het Midden-Oosten geleid. In Irak en Pakistan kwamen duizenden mensen op straat uit protest tegen de koranverbrandingen. Enkele dagen geleden staken Iraakse betogers de Zweedse ambassade in brand en werden de Zweedse ambassadeurs het land uitgezet. Hierdoor staan de diplomatieke banden tussen Zweden en het Midden-Oosten erg onder druk. De Zweedse premier Ulf Kristersson sprak hierover zijn diepe bezorgdheid uit. "Ik ben extreem bezorgd over waar het toe kan leiden."

Beperken van manifestaties

Ook in buurland Denemarken worden gelijkaardige protestacties gehouden. De Deense regering wil daarop de mogelijkheid "exploreren" om tussenbeide te komen in situaties "waar bijvoorbeeld andere landen, culturen en religies worden beledigd, en die negatieve gevolgen kunnen hebben voor Denemarken, met name op het vlak van de veiligheid", schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vooral extremisten nemen deel aan dergelijke manifestaties die verdeeldheid zaaien, luidt het nog.

Een eventuele beperking zou wel de vrijheid van meningsuiting moeten respecteren, die in de Deense grondwet staat.

Gisteren meldde Kristersson in nauw contact te staan met zijn Deense collega Mette Frederiksen en dat een gelijkaardig proces aan de gang is in Zweden. Stockholm verhoogde ook de waakzaamheid voor terrorisme na verschillende incidenten met korans.

BEKIJK - Denemarken en Zweden onderzoeken of koranverbrandingen verboden kunnen worden:

Videospeler inladen...

Organisatie voor Islamitische Samenwerking

Vandaag vindt ook nog een vergadering plaats van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking over de koranverbrandingen in Zweden en Denemarken. 57 landen zijn lid van deze organisatie. Minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billström meldt dat hij vooraf al contact had opgenomen met de organisatie. Hij benadrukte in het gesprek dat de Zweedse politie onafhankelijk van de regering beslist over de aanvragen van de betogers. "Ik heb eveneens toegevoegd dat de regering zeer duidelijk elke individuele vorm van islamofobie verbiedt in Zweden", voegt hij nog toe. 

De Turkse buitenlandminister Hakan Fidan riep Billström dan ook op concrete maatregelen te nemen tegen daden die getuigen van islamofobie. Hij noemt "verachtelijke acties" onder het mom van vrije meningsuiting onaanvaardbaar.

Meest gelezen