Jeremy Gérard

Clubben zonder camera's: feestvierders in C12 in Brussel moeten lens van smartphone met sticker bedekken

Foto’s en filmpjes maken met je smartphone is voortaan verleden tijd in C12 in Brussel. De nachtclub onder het Centraal Station gaat vanaf nu bij elke gast de fotocamera van de smartphone bedekken met een sticker. In “Laat” vertelt Koen Galle, communicatieverantwoordelijke en dj in C12, waarom de club die beslissing nam en wat het publiek ervan vindt.

De één vindt het maar niets, de ander doet niets liever: over foto's maken tijdens feestjes zijn de meningen verdeeld. In club C12 in Brussel zal het alvast niet meer kunnen, want de organisatie heeft een verbod op het nemen van foto’s en filmpjes ingevoerd. 

“We hadden de beslissing al langer gemaakt, maar nu is er ook effectief een verbod. Dat hebben we ook op onze sociale media en website gecommuniceerd", vertelt Koen Galle, communicatieverantwoordelijke en dj in C12, in "Laat". Volgens de club moet elke avond een ervaring zijn die "samen en in het moment wordt beleefd."

Kunnen zijn wie je bent

“Wij zien onze club als een beschermde ruimte, die van iedereen is en waar alle bezoekers zich vrij kunnen voelen en zich kunnen gedragen, dansen, kleden, ... zoals zij dat willen. Historisch gezien is het nachtleven altijd al zo’n plek geweest en dat willen wij graag verderzetten", klinkt het. 

"De lens van een smartphonecamera kan een obstakel worden bij het creëren van die sfeer, zowel voor de fotograaf als voor het onderwerp. Daarom zullen de bezoekers voortaan aan de toegang een sticker op de lens van hun smartphone gekleefd krijgen." De club belooft alvast dat de stickers makkelijk van de lenzen te verwijderen zijn. 

Past in de tijdsgeest

Na de officiële communicatie volgden er volgens Galle honderden positieve reacties. “We merken dat het de juiste beslissing was. Eentje die voor iedereen heel normaal voelt. Het past goed bij onze filosofie die we al langer proberen uitdragen. Dit is weer een nieuwe stap in de manier om onze club te runnen."

“Vandaag is een smartphone bijna het verlengde van je arm geworden. We vinden het moeilijk om er af te blijven. Ik denk dat het goed is dat we op bepaalde plaatsen kiezen om de gsm niet te gebruiken. En dat stickertje helpt daar echt bij. Het past in de tijdsgeest: veel jongeren, een hele generatie, vraagt om weer meer in het moment te zijn, zonder smartphone.” 

Jeremy Gérard

En wie gaat dat controleren?

Galle verwacht in de club zelf weinig weerstand tegen het filmverbod. "Het is een beetje zoals niet binnen mogen roken. Op een gegeven moment moest dat ook worden aangepast in het gedrag en dat lukte ook wel." De security zal voortaan nagaan of het filmverbod ook effectief wordt nageleefd. "Ook de clubbers zelf hebben nu een stok achter de deur. Als je toch gefilmd wordt, kan je zeggen dat het niet meer mag. Dat is heel duidelijk."

C12 is niet de eerste nachtclub die het verbod invoert. Funke in Gent doet het al een hele tijd en ook bij de Brusselse Fuse denken ze na hoe ze iets gelijkaardigs kunnen implementeren. Heel wat clubs in het buitenland doen het zelfs al jaren. 

Ook bij concerten vragen artiesten geregeld de smartphones aan de kant te leggen. Er zijn er zelfs die een telefoonvrij concert organiseerden. 

Toch zal er één persoon wel nog foto's mogen nemen in de Brusselse club. "We hebben een huisfotograaf die als enige verantwoordelijk is voor de fotografische identiteit van C12 op onze sociale media. Zijn foto's voldoen aan ons DNA en proberen altijd de privacy van de clubbers te respecteren", staat te lezen in het statement op Facebook- en Instagrampagina van de club. Galle voegt daar nog aan toe dat die foto's meestal vrij vaag en anoniem zijn. "Dankzij zijn beelden kunnen we toch tonen wat er in de club gebeurt."

BEKIJK - Het volledige gesprek met Koen Galle, communicatieverantwoordelijke en DJ in C12, in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen