AFP or licensors

Torenhoge inflatie bereikt nieuw record in Turkije: leven wordt er 80 procent duurder in een jaar tijd

De inflatie in Turkije heeft in de maand augustus de kaap van 80 procent overschreden. Het leven voor de Turken is er in een jaar tijd dus ruim 80 procent duurder geworden. Dat is het hoogste peil sinds 1998. Aan de oorzaak van de torenhoge inflatie ligt de Europese energiecrisis, maar ook het onconventionele beleid van de Turkse president Erdogan. 

De inflatie in Turkije bereikte de afgelopen maand augustus het hoogste peil in 24 jaar. Het leven werd er het afgelopen jaar 80,24 procent duurder. In juli bedroeg de inflatie nog 79,6 procent. Ondanks de hoge cijfers, steeg de inflatie net wat minder dan verwacht. De centrale bank besloot immers onverwacht om de rentetarieven opnieuw te verlagen, van 14 naar 13 procent. 

De torenhoge inflatie in Turkije komt deels voort uit het onconventionele beleid van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De Turkse banken reageren echter niet op de crisis met renteverhogingen, zoals veel andere centrale banken dat doen, maar met renteverlagingen. Dat gebeurt onder druk van de Turkse president. Hij gelooft, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, dat een hogere rente leidt tot hogere prijzen. Lage prijzen moeten volgens Erdogan de export en de productie van producten stimuleren. 

Maar door die aanpak nemen de kosten van het levensonderhoud alleen nog toe. Ook de Turkse munt, de lira, is in een jaar tijd meer dan de helft van zijn waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Net als in de rest van Europa, heeft Turkije ook te kampen met hoge energieprijzen en de stijgende kosten van grondstoffen. 

Turkse kruidenmarkt in Istanbul
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Toch kent de Turkse economie, ondanks de hoge inflatie, in het tweede kwartaal een stevige groei. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg met 7,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor. 

De hoogste inflatie op jaarbasis ziet men in de Turkse transportsector. Daar stegen de prijzen met 116,87 procent op jaarbasis. In de voedingssector en de sector van alcoholvrije dranken stegen de prijzen met 90,25 procent. 

Meest gelezen