Waar staan de Vlaamse partijen voor?

De politieke partijen in ons land maken zich op voor regionale, federale en Europese verkiezingen over een kleine twee maanden, maar waar staan die partijen eigenlijk voor? We vroegen hen naar de drie belangrijkste standpunten. Zo ben je helemaal mee voor 9 juni.

De volgorde van de partijen in dit artikel is een weerspiegeling van de officiële lijstnummers, zoals die bepaald werden door een onschuldige kinderhand.

  1. Migratie stoppen: vluchtelingen moeten in eigen regio worden opgevangen, de Europese buitengrenzen moeten strenger worden bewaakt en een asiel- en migratiestop naar ons land. 
  2. Werken weer doen lonen: een hoger minimumloon, een drastische verhoging van de nettolonen (door lagere belastingen) en een hoger minimumpensioen. 
  3. Justitie weer rechtvaardig maken: alle straffen moeten volledig worden uitgevoerd. Daarnaast moet de overbevolking in de gevangenissen worden aangepakt door gevangenen die niet de Belgische nationaliteit hebben hun celstraf te laten uitzitten in hun land van herkomst.
  1. Iedereen die werkt, wil werken en heeft gewerkt belonen: wie werkt moet minstens 500 euro per maand meer verdienen dan wie niet werkt, flexi-jobs moeten worden uitgebreid naar alle economische sectoren en werknemers moeten vrijwillig onbeperkt overuren kunnen doen zonder dat ze daarop extra worden belast.  
  2. Onze vrijheden beschermen en versterken: recht op abortus verankeren in de  grondwet, recht om zelf te kiezen voor euthanasie in geval van dementie moet mogelijk worden, recht op draagmoederschap moet wettelijk worden geregeld. 
  3. Samenwerken voor een sterker land, binnen een sterk Europa: na de verkiezingen snel een volwaardige regering die socio-economische problemen aanpakt in plaats van communautair getwist.  
  1. Durf het geld te halen waar het zit: een miljonairstaks van 2 procent voor de rijkste 1 procent. Daarnaast moeten de fiscale achterpoortjes voor multinationals worden gesloten.   
  2. Maak het leven echt betaalbaar: hogere lonen en 0 procent btw op de winkelkar. 
  3. Stop de graaicultuur: vertrekpremie van parlementsleden afschaffen, minder ministers en meer eenheid.
  1. Meer koopkracht voor wie werkt.
  2. Betaalbare en kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor iedereen.
  3. Investeren in de eerste levensjaren van jongeren met betaalbare kinderopvang en een leerkracht voor de klas.
  1. De begrotingen op orde brengen door noodzakelijke hervormingen en besparingen door te voeren. Volgens de N-VA is dat beleidsprioriteit nummer één. 
  2. Het verschil tussen werken en niet werken moet minimaal 500 euro netto bedragen. Zo wil N-VA meer mensen aan de slag krijgen, om ons sociaal systeem overeind te houden. De partij spreekt onder meer over lagere lasten op arbeid, maar ook over een uitkeringsplafond en een uitkeringsnorm. Ook wil de partij ons sociaal systeem pas toegankelijk maken na 5 jaar wettelijk verblijf.
  3. De N-VA stuurt aan op confederalisme. De partij wil dat de regio's zelf hun eigen beleid kunnen voeren met hun eigen centen, en in overleg beslissen wat ze wel nog samen willen doen. De N-VA beschouwt confederalisme als noodzakelijk om Vlaanderen te kunnen voorzien van een centrumrechts beleid. 
  1. Een eerlijk klimaatbeleid dat iedereen meeneemt. Groen wil fossiele subsidies afbouwen voor grote vervuilers en investeren in betaalbare groene energie van bij ons, energiezuinig wonen voor iedereen en meer natuur in je buurt. Jongeren, ouderen en mensen die moeilijk rondkomen moeten voor slechts 1 euro per maand het openbaar vervoer kunnen gebruiken.
  2. Alle inkomsten – of die nu uit loon of vermogen komen – gelijk belasten. Met een miljonairsbelasting wil Groen ervoor zorgen dat ook de 1 procent rijksten eerlijk bijdragen.
  3. Groen wil gelijke kansen voor iedereen: in het onderwijs, op de arbeidsmarkt, op de woningmarkt en in de brede samenleving. De partij strijdt ook tegen racisme en discriminatie.
  1. CD&V wil een grote fiscale hervorming doorvoeren die de belastingen op het loon van werkende mensen fundamenteel verlaagt. De partij wil dat alle werkenden netto meer overhouden op het einde van de maand: niet enkel de laagste lonen of de hoogste lonen, maar vooral de modale middenklasse gezinnen en alleenstaanden. 
  2. Een betere work-lifebalance voor werkende gezinnen door de invoering van een familiekrediet, een nieuw model van ouderschapsverlof, met meer verlofweken, die ook kunnen opgenomen worden tot de leeftijd van 18 jaar (in plaats van de huidige 12 jaar), hogere vervangingsinkomens om minder financieel verlies te lijden, en een uitbreiding naar grootouders en plusouders, zodat gezinnen geholpen kunnen worden door familieleden.  
  3. CD&V wil zorgen voor veilige buurten, veilige stations en een veilig uitgaansleven overal in Vlaanderen. Dit door fors te investeren in zowel meer agenten als in meer nabije politie om kleine en grote criminaliteit aan te pakken.

Nieuwe / kleinere partijen

Naast de traditionele partijen komen er ook nog een heleboel kleinere of nieuwe partijen op bij de verkiezingen. Een overzicht kan je hier vinden.

De nieuwe partijen in 1 minuut met Ivan De Vadder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen