Copyright © 2018, Mykhailo Polenok, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Heeft de bitcoin nog toekomst, nu Tesla de munt niet langer aanvaardt als betaalmiddel?

Na het nieuws dat Tesla niet langer bitcoins zal aanvaarden als betaalmiddel, zakte de waarde van de digitale munt gisteren plots onder de 50.000 dollar (ruim 41.000 euro). Tesla-baas Elon Musk liet verstaan dat de technologie achter de bitcoin te milieuvervuilend is. Heeft de munt nog een toekomst, nu één van de grootste aanhangers ervan afstapt? 

De kans dat je van plan was om een Tesla-wagen te kopen met bitcoins, was wellicht klein. Maar het kan dus niet meer. Volgens miljardair en eigenaar van Tesla en SpaceX Elon Musk is de technologie die erachter zit te energieverslindend en worden vooral te veel fossiele brandstoffen gebruikt bij het verifiëren van de transacties, het zogenaamde minen

Het nieuws zorgde er gisteren voor dat zowat alle cryptomunten, in waarde zakten. De bitcoin zelf zakte met 15 procent tot 48.000 dollar. Betekent dit het einde van de bitcoin, die al van bij het begin enorm in waarde schommelt?

Wat is de bitcoin en waarom is het zo'n hype? Bekijk het hier in 1 minuut (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"De bitcoin is al honderden keren doodverklaard, maar komt er altijd weer bovenop", zegt advocaat Thomas Spaas die gespecialiseerd is in cryptomunten. "Intussen schommelt de waarde zelfs al terug rond de 50.000 dollar. Het feit dat Tesla zijn 1,5 miljard dollar aan bitcoins bijhoudt, bewijst trouwens dat het bedrijf van Elon Musk er zelf ook nog in gelooft."

Volgens Spaas is het dan ook een raadsel vanwaar de beslissing van Musk dan kwam om voorlopig af te stappen van de bitcoin als betaalmiddel bij Tesla. "Musk gebruikt het argument van milieuvervuiling, maar dat is natuurlijk niets nieuws. Dat argument bestond al toen hij in februari de beslissing nam om bitcoins te kopen."

"Het heeft er alle schijn van dat de meest vervuilende miners uit 2 Chinese provincies, waar vooral steenkoolcentrales staan, er sinds deze week zijn uitgestapt. Groenere miners lijken het te hebben overgenomen, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Ik kan me niet voorstellen dat Elon Musk zoiets niet zou weten", zegt Spaas.

Musk weet heel goed wat hij doet: een hype creëren om er daarna een graantje van te kunnen meepikken

Thomas Spaas, advocaat gespecialiseerd in cryptomunten

"Ik denk dat je de beslissing van Musk eerder moet zien als een strategische zet. Hij klaagt dat milieu-aspect aan, terwijl hij weet dat de verschuiving naar meer milieuvriendelijke bitcoins al ingezet is. Over enkele maanden kan hij dan claimen dat dat dankzij hem is gekomen."

Dogecoin naar de maan?

Intussen is er een andere cryptomunt die wel profiteert van de tweets van Elon Musk: de dogecoin. "We werken met Doge(coin) aan een efficiënter transactiesysteem. Lijkt veelbelovend", schreef Musk op Twitter. De koers van dogecoin schoot meteen de hoogte in, met 30 procent, tot zo'n 55 dollarcent.

"De dogecoin is begonnen als een soort grap. Een vriendelijke, toegankelijke versie van bitcoin. Musk tweet al langer over dogecoin, maar iedereen die ermee bezig is, weet dat de ontwikkeling van de dogecoin eigenlijk al jaren stil ligt", zegt Thomas Spaas. "Het was destijds vooral bedoeld om wat te experimenteren voor je met andere cryptomunten aan de slag gaat."

Elon Musk grapte enkele dagen geleden nog dat zijn ruimtebedrijf SpaceX volgend jaar een satelliet met de naam Doge-1 naar de maan stuurt. Hij vroeg zijn volgers ook of ze vinden dat Tesla dogecoins moet aanvaarden.

"Musk is moeilijk te doorgronden. Zijn tweets zijn heel wispelturig, de ene keer schrijft hij dit, dan weer het tegenovergestelde. Maar je mag hem zeker niet onderschatten. Hij weet heel goed wat hij doet: een hype creëren om er daarna een graantje van mee te kunnen pikken."

Meest gelezen