Coformateurs De Croo en Magnette krijgen extra tijd van de koning: "Helling met een serieuze stijgingsgraad"

Coformateurs Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) spelen verlengingen. Ze hebben bij koning Filip verslag uitgebracht over hun formatievorderingen, maar een echt akkoord hebben ze nog niet rond gekregen. De zeven onderhandelende Vivaldi-partijen hebben nog wat werk voor de boeg, vooral over de begroting, het sluitstuk van een regeerakkoord. Magnette en De Croo krijgen de opdracht om zo spoedig mogelijk hun eindverslag aan de koning te overhandigen. 

De laatste formatieloodjes wegen het zwaarst. De onderhandelaars van de zeven "Vivaldi"-partijen (de liberalen van Open VLD en MR, de socialisten van SP.A en PS, de groene partijen Groen-Ecolo en de Vlaamse christendemocraten van CD&V) zitten al sinds 10 uur vanmorgen opnieuw samen om tot een regeerakkoord te komen.

"Het was de bedoeling om tegen 18 uur naar de koning te kunnen gaan met een deal op zak", zei Wetstraatjournalist Bart Verhulst vanmiddag. Dat laatste is dus niet gelukt, want met name over de begroting moet nog een en ander worden uitgeklaard. "Zo’n begroting is het sluitstuk van een regeerakkoord, maar het is tegelijk ook het moeilijkste stuk", aldus Bart Verhulst vanavond in "Het Journaal". 

Bekijk hier de toelichting van Bart Verhulst in "Het Journaal" van 19 uur (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Het is hard werk, maar we moeten vooruit

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

"De koning heeft eigenlijk gezegd: kom terug wanneer jullie klaar zijn", vat Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt de beslissing van de koning samen om de coformateurs de nodige extra tijd te geven. 

Maar waarom is die begroting zo moeilijk? "Er gaapt een enorm gat in de begroting", legt Verhulst uit. "Door de coronacrisis, door de politieke crisis is er dit jaar op federaal niveau een tekort van 33,4 miljard euro, en volgend jaar 24 miljard euro." Voeg daarbij de onzekerheid over hoe onze economie zich na corona zal herpakken en de dure wensen van de partijen aan de tafel, en je wéét dat je op zoek moet naar extra geld. En dan krijg je het oude dilemma weer: besparen of belasten?

"Het is een helling met een serieuze stijgingsgraad", zei Kamerfractieleider Servais Verherstraeten vanavond voor het ingaan van de laatste onderhandelingsfase. "Het is hard werk, maar we moeten vooruit", beaamde Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert.

De tijd dringt voor de onderhandelaars, want het is de bedoeling dat de nieuwe federale regering komende donderdag van start kan gaan. Maar eerst moeten de partijen dus nog een regeerakkoord sluiten,  de ministerposten verdelen én goedkeuring van hun achterban krijgen, op de partijcongressen. Die staan voor woensdagavond gepland.

In afwachting daarvan gaan coformateurs Magnette en De Croo dus nog even door.

Lees verder onder de tweet.

Het blijft hoe dan ook de "absolute ambitie" dat we donderdag een nieuwe federale regering hebben, herbevestigde SP.A-voorzitter Conner Rousseau afgelopen nacht nog.

En dan is er nog die netelige premierskwestie. "Na het afvallen van Koen Geens (CD&V) en Sophie Wilmès (MR) blijven er nog twee namen over: Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS)", denkt Bart Verhulst luidop. "Alexander De Croo is degene met de beste kaarten, al was het maar omdat de Franstalige liberalen van de MR het niet aan de PS willen gunnen."

Discussiestof genoeg, dus. "Volgens sommigen is het nog voor vannacht en is er nog te veel werk, maar het is ook een kwestie van de oppositie niet al te veel gelegenheid te geven om al te schieten", legt Verhulst uit. "Anderen zeggen dat het vanavond of vannacht moet gebeuren omdat anders de schwung eruit is."

Bekijk hieronder en stand van zaken door Pieterjan De Smedt in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen