Kinderen van gescheiden ouders die onderhoudsgeld krijgen, mogen minder onbelastbaar bijverdienen

De kinderen van Kristel mogen minder onbelast bijverdienen omdat hun ouders gescheiden zijn. Het onderhoudsgeld dat Kristel ontvangt wordt namelijk bij het inkomen van haar kinderen geteld. Daardoor zitten ze sneller aan het maximale bedrag dat ze onbelast mogen bijverdienen. Radio2 legt het probleem voor aan Vincent Van Peteghem, minister van Financiën.

Voor wie gescheiden is en kinderen heeft, kan de onderhoudsplicht gelden. Onderhoudsgeld of alimentatie is het geld dat een ex-partner op regelmatige basis betaalt om zijn of haar kinderen te onderhouden. De partner die betaalt, kan dit bedrag inbrengen bij de belastingen. De partner die het geld ontvangt, heeft dan de kinderen ten laste en op die manier ook een belastingvoordeel. Beide ouders hebben dus een fiscaal voordeel.

Maar voor de kinderen lijkt het eerder een fiscaal nadeel. Het onderhoudsgeld wordt door de fiscus gezien als een deel van het netto-inkomen. Daardoor kunnen ze minder als jobstudent werken zonder dat ze daarop belast worden.

"Totaal oneerlijk"

Ook Kristel, mama van 2 tieners en gescheiden, wordt met deze situatie geconfronteerd. "De kinderen zijn bij mij ten laste en om dat te blijven, mogen ze maximaal 10.160 euro bruto verdienen. Maar bij in dat bedrag zit eerst 80 procent van de alimentatie die hun vader betaalt. Daardoor kunnen ze minder verdienen voor ze belastingen moeten betalen en dat vind ik oneerlijk. Bij gezinnen waar de ouders wel nog samen zijn, telt dit niet."

Ik vind het oneerlijk dat het onderhoudsgeld bij het netto inkomen van mijn kinderen geteld wordt. Gezinnen waar de ouders nog bij elkaar zijn, moeten deze kosten ook betalen en daar wordt er niets bij gerekend.

Kristel, gescheiden mama van twee tieners

Het alimentatiegeld staat volgens Kristel los van het geld dat de kinderen zelf verdienen. Het wordt gebruikt om onderhoudskosten te betalen, het gaat niet naar de kinderen zelf. "Waarom pakt de politiek dit niet aan?", besluit Kristel.

Nicole&Hugo-effect

Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB, noemt dit het Nicole&Hugo-effect. Je kan het ene niet hebben zonder het andere. "De onderhoudsuitkering zijn aftrekbaar voor diegene die ze betaalt. Maar aan de andere kant betekent het dat ze ook belastbaar zijn voor wie ze ontvangt. En in dit geval zijn de ontvangers kinderen en heeft het dus een fiscaal effect op hun inkomen.”

Ook Vincent Van Peteghem, bevoegd als minister van Financiën (CD&V), erkent het probleem. "Maar het is hoe ons fiscaal systeem vandaag in elkaar zit. Er wordt gewerkt aan hervormingen, maar je moet altijd opletten dat je daardoor geen negatieve impact creëert voor bepaalde groepen." 

Al of niet ten laste

Het onderhoudsgeld speelt ook een rol om te bepalen of een kind nog ten laste is, of niet.  Daarvoor moet je de netto bestaansmiddelen van het kind berekenen.
Je kijkt daarvoor naar alle belastbare inkomsten van het kind in een jaar: onderhoudsgelden, loon student, misschien nog andere inkomsten, maar meestal is dat niet het geval.

Een deel van die inkomens worden niet meegeteld om het totale bedrag van de netto bestaansmiddelen te berekenen. Zo wordt in 2023 de eerste 2910 euro van het studenteninkomen niet meegeteld en de eerste 3490 euro van onderhoudsgelden ook niet. En je mag van het overgebleven bedrag 20 procent forfaitaire onkosten aftrekken om het netto inkomen te berekenen. Om ten laste te blijven mag een kind bij iemand die alleen een aangifte invult, een netto inkomen hebben van 5040 euro.

Meest gelezen