Videospeler inladen...

BEKIJK - Het jaar van"Karrewiet": ankers Annabet en Jelle blikken in 22 minuten terug op 2022

Het eerste jaaroverzicht van VRT NWS is er: Karrewiet-ankers Annabet Ampofo en Jelle Mels hebben het bij momenten angstaanjagende 2022 samengevat in 22 heldere minuten, op maat van kinderen. Het begon als het jaar van de bevrijding. Al snel werd het een jaar in oorlog, protest en crisis. Wat was voor hen het moment van 2022?

BEKIJK - Het jaar van "Karrewiet" met Jelle en Annabet. (lees onder de video welk nieuwsmoment hen het meest is bijgebleven):

Videospeler inladen...

Het nieuwsmoment van Jelle Mels (30): 'Back to normal'

Jawel, in januari gingen we nog braaf naar huis om 1 uur ’s nachts vanuit het café, hadden we een coronapas op zak en gingen kinderen naar school met een mondmasker op. Ook Jelle schrok daarvan: “In het begin van het jaar mochten kinderen nog niet zonder mondmasker naar school, mochten ze niet op schooluitstappen of op kampen en konden ze mijlpalen zoals een communie niet op een normale manier vieren. Ik was al rats vergeten dat die corona-ellende nog een deel was van 2022.”

“Het was een waanzinnig gevoel om als presentator van het kindernieuws op tv te zeggen dat de scholen gingen sluiten, dat ze niet meer bij hun vriendjes mochten gaan slapen en dat ze een mondmasker zouden moeten opzetten.”

Verjaren met Steven Van Gucht

Op 12 februari 2022 kondigde het Overlegcomité code oranje af over heel België: het nachtleven heropende, het sluitingsuur verviel én kinderen onder de 12 jaar mochten hun mondmasker afdoen. Een kleine maand later mochten ook de leerkrachten het masker thuislaten. 

“Als nieuwspresentator van Karrewiet was het een absoluut hoogtepunt om de kinderen te kunnen vertellen dat hun leven terug naar normaal ging. Het was zo mooi om de impact te zien. Kinderen die me vertelden dat ze terug kunnen ademen, dat ze terug de lach van hun leerkracht kunnen zien." 

Ook voor Jelle zelf was de terugkeer naar vrijheid een lichtpunt. “Op 21 april werd ik 30. Ik weet nog dat ik viroloog Steven Van Gucht vroeg of ik mijn verjaardag zou kunnen vieren dit jaar. Grappig genoeg verjaart hij ook op 21 april, en hij zei: ‘Ja, wij gaan onze verjaardagen keihard kunnen vieren!' En inderdaad: ik heb mijn dertigste verjaardag met al mijn vrienden en familie kunnen vieren, na twee jaar lockdown. Daar heb ik enorm van genoten.”

Het nieuwsmoment van Annabet Ampofo (25): het protest in Iran

Op 16 september overleed de 22-jarige Mahsa Jina Amini, nadat ze gearresteerd werd door de Iraanse zedenpolitie omdat “ze haar hidjab niet correct zou hebben gedragen”. Volgens ooggetuigen werd ze tijdens haar aanhouding op een brute wijze mishandeld door agenten.

Na haar dood breekt het grootste volksprotest in jaren uit. Duizenden demonstranten verzetten zich in de straten van Iran tegen het streng islamitische regime. De oproerpolitie treedt hard op. Volgens een Iraanse mensenrechtenorganisatie zijn de voorbije maanden bijna 500 demonstranten gedood en al meer dan 18.000 demonstranten opgepakt. Sommigen worden in de rechtbank ter dood veroordeeld. Ondertussen zijn er al twee geëxecuteerd.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

“Ik werd er opnieuw op brute wijze mee geconfronteerd dat sommige mensen, en vooral vrouwen, bepaalde basisrechten en vrijheden die wij als vanzelfsprekend beschouwen gewoon niet hebben. Dat kunnen wij ons niet voorstellen", vertelt Annabet. "Dat er dan ook nog eens honderden Iraniërs sterven terwijl ze die rechten verdedigen, is extra pijnlijk.” 

"Nieuws niet te eng maken"

“Over grote gebeurtenissen zoals de protesten in Iran, en ook de inval van Rusland in Oekraïne, stellen kinderen enorm veel vragen op het TikTok-kanaal van Karrewiet. Ik denk dat veel mensen onderschatten hoe erg kinderen bezig zijn met het nieuws.”

Dat onderstreept het belang van nieuws op kindermaat. “Met de protesten in Iran hebben we Armin Mola uitgenodigd bij Karrewiet, acteur in de Ketnet-reeks “Hoodie”. Hij is van Iraanse afkomst en is als kind met zijn familie naar ons land gevlucht. Zo proberen we ingewikkelde topics tot bij de kinderen te brengen”.

“Jongeren lezen van alles online en horen van alles op de speelplaats, wat hen bang maakt. Het is belangrijk dat wij dan de feiten geven, hun vragen beantwoorden en hen geruststellen. We moeten het nieuws dan niet te eng maken."

"Voor ons volwassenen is het nieuws al vaak heftig om te verwerken. In Karrewiet proberen we de kinderen gerust te stellen en hen hoop te bieden. Het is fijn om op die manier met negatief nieuws bezig te zijn. Je stelt jezelf daarmee ook gerust, want ook ik maak me soms zorgen.”

Meest gelezen