Hasselblad H6D

Voor het eerst eigentijds Vlaams werkboek en digitaal materiaal voor leerkrachten islamgodsdienst in Vlaanderen

Leraren islamitische godsdienst kunnen volgend schooljaar voor het eerst aan de slag met eigentijds Vlaams lesmateriaal. Islamleerkrachten werken op dit moment vaak met verouderde boeken, maar die zijn niet aangepast aan de leefwereld van jongeren in Vlaanderen. Er is nu een nieuw werkboek en digitaal materiaal klaar dat in september ingezet kan worden in het eerste en derde jaar secundair onderwijs.

Al 40 jaar wordt in ons middelbaar onderwijs islamgodsdienst gegeven en steeds meer jongeren kiezen ervoor. In het schooljaar 2021-2022 volgden 34.352 leerlingen islamitische godsdienst bij een 450-tal leerkrachten in zo'n 380 scholen. Maar er is nog altijd geen uitgewerkt leerpakket zoals dat voor andere vakken wel bestaat. Islamleerkrachten moeten op dit moment nog zelf hun lesmateriaal samenstellen en behelpen zich vaak met Nôer-boeken of ander verouderd materiaal.

De educatieve uitgeverij Van In startte daarom twee jaar geleden met een eigentijds Vlaams pakket leermiddelen. De uitgeverij werkte daarvoor samen met Vlaamse moslims. "Die auteurs hebben ervoor gezorgd dat de interpretatie van de islam vertaald is naar de moderne maatschappij", stelt algemeen directeur Vicky Adriaenssen. "Er wordt een sterke link gelegd met de leefwereld van de jongere. Met topics zoals pesten, het klimaat en mensenrechten."

Volgens Mohamed El Fadili, die de coördinatie voor dit lessenpakket deed, leeft er al heel lang een vraag bij leerkrachten naar een eigentijdse lesmethode, maar was er veel argwaan. "We zijn blij dat uitgeverij Van In zijn nek heeft uitgestoken en het initiatief heeft genomen. We hadden een heel team achter ons dat eigen illustraties kon maken en digitaal materiaal ontwikkelen. Dat kun je als leerkracht nooit in je eentje. We hopen dan ook dat de islamleerkrachten ervoor zullen kiezen om met ons materiaal te werken."

De "ontdekplaat" over vasten tijdens de maand Ramadan in de nieuwe methode Sīra.

Sīra

Het leerpakket draagt de naam Sīra. Dat staat voor de levensweg van de profeet Mohammed én voor het levenspad van de jongere. Volgens Mohamed El Fadili is het de bedoeling dat "leerlingen in contact komen met verschillende standpunten om zo hun eigen oordeel te onderzoeken en te vormen".

Het lesmateriaal is al uitgetest door zes leraren bij 150 leerlingen uit het eerste en derde jaar van het secundair onderwijs. Vanaf september kunnen ook andere leerkrachten islamitische godsdienst ermee aan de slag. Van In hoopt tegen het schooljaar 2024-2025 een versie uitgewerkt te hebben voor leerkrachten van het tweede en vierde middelbaar.

Meest gelezen